Kenyér — már harmincezer éve

2010. november 4., csütörtök, Család

Kiszáradt gabona nyomait találták meg egy harmincezer éves őrlőkövön tudósok, akik ezek alapján arra következtetnek, hogy már az ősemberek étrendjében is szerepelt a kenyér.

Ez árnyalja azt a közkeletű elgondolást, hogy a korai emberek elsősorban húsevők voltak. Az Európa területén élő ősemberek a krumplihoz hasonló növények gyökereiből készítettek lisztet, amelyet később tésztává gyúrtak. Olyan volt, mint a palacsinta, csak víz és liszt — mondta az olasz kutatók egyike. Pitaszerű kenyér lehetett, amelyet forró kövön sütöttek meg. Ropogós, de nem valami ízletes — jegyezte meg a szakember. A felnőtt tenyérbe illő őrlőkövekre Olaszország, Oroszország és Csehország területén folyó ásatásokon bukkantak. A felfedezés alapján úgy tűnik, hogy az emberiség az eddig gondoltnál már tízezer évvel korábban használt lisztet. Előzőleg — izraeli leletek alapján — úgy vélték, hogy az ember húszezer évvel ezelőtt kezdte használni az őrleményt. Az őskenyér némely vélemények szerint változtat a manapság nagyon népszerű paleolit étrenden, amely arra alapul, hogy az ősemberek táplálkozását követve a diéta hívei nem fogyasztanak szénhidráttartalmú ételeket, csak húst, zöldséget és gyümölcsöt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-11-04: Család - Puskás Attila:

A díszkáposzta: utolsó kerti növényünk

A díszkáposzta mellékelt felvételei nem virágoskert-tulajdonosoknál, hanem virágüzletben készültek, ugyanis nálunk még nem terjedt el ez a télálló növény, a díszkáposzta (Brassica oleracea convar. acephala nana), amely tulajdonképpen a közönséges fejes és kelkáposzta nemesített változata.
2010-11-04: Család - :

Pita, a görög lepény (Kukta)

Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dl langyos víz, 2,5 dkg élesztő, fél teáskanál cukor, só.