Visszaszámlálás

2010. november 6., szombat, Kovakő - diákmelléklet

16 éves vagyok. Alig tapasztaltam valamit az életből. És meghalhatok.

Vagyis nem. Nem valószínű. De néhány évtizeddel ezelőtt, ha bekerültem volna békés fiatal tüntetők körébe, akár meg is halhattam volna. Igen, tudom, túl sok a ,,ha". És mégis, lehetett volna így is. Végigmenetelünk fegyvertelenül az utcákon, és hirtelen dördülés hallatszik. Célpont nincs. Bele a tömegbe. Váratlanul irányt váltok. Célpont nincs. Neki a golyónak. Kilenc... hat... öt... egy... Majdnem elsüvít mellettem, de nem. Nem. Nem élhetek tovább. Belém fúródik rendületlen hidegségével. Kiradíroz. 16 év eltűnik. A testem feloszlik. A golyó megmarad. Lyukat üt a zászlón is. A történelmen.
Több mint fél évszázad múltán ilyen gondolatok áramlanak bennem. Ilyen emlékek, melyek nem is emlékek. Mégis azoknak érzem őket. Azoknak a gondolatait vélem valósnak, akiket sosem ismerhettem. Akiket sosem érezhettem. Akik kitörtek egy börtönből. És szenvedtek. És megérte. Nekünk is megérte.
A világtörténelem ritka eseménye voltál. Más országok népei tanulnak rólad mint kuriózumról. Mint a bátorság megtestesüléséről. Vakmerő, esztelen, céltudatos és nagyra törő, hű bátorság. Esélytelen bátorság.
A kudarc győzelme. De ,,ha elérhetetlen, szent a cél, az elbukás is ünnepély"...


Ugron Nóri

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-11-06: Kovakő - diákmelléklet - :

Hugó, a halál, a drog és mi magunk

Az egyedüllét nem magány! — ez Hugó jelmondata. Merthogy — magyarázta nekem minden egyes alkalommal, amikor az utcán találkoztunk — sokan vannak az Ég alatt, akik sziporkáznak a társaság élén, és aranyosak meg szépek, de otthon a magány erős és gonosz ördöge marcangolja szét perceiket.
2010-11-06: Kovakő - diákmelléklet - :

Temetőtakarítás fiatal önkéntesekkel

A Civilek Háromszékért Szövetség (CIVEK) idén is megszervezte az I. világháborúban elesett katonák sírjainak rendbetételét a sepsiszentgyörgyi közös temetőben.