Dolgozna az egyetemista, ha lenne, mit

2010. november 6., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Az egyetemista faj egyik legfőbb jellemzője, hogy soha sincs pénze. Elég furcsa dolog ez, de sajnos, a diákok nagy részére igaz.

Minden jól megy az első két hétben, amikor még van az otthonról kapott ,,anyuka-féle ételből"; ez az úgynevezett ,,Nyilas Misi pakkot kapott" korszak, ilyenkor még mindenki mosolyog, és jókedvű. Aztán jön a harmadik hét, ekkor már kezdenek panaszkodni, hogy fogy a pénz, nem lesz elég hónap végéig... Az utolsó időszak meg azzal telik el, hogy ha már ételre nem jutott, akkor legalább a kocsmába tudjunk elmenni, kizárólag csak ,,tanulás céljából", így teljesen kiürülnek a zsebek.
Miután már több hónapon át sajnáltatták magukat, kidolgozták a takarékossági stratégiákat (egy sörrel kevesebbet fogok inni, hetente csak kétszer megyek bulizni, nem veszek száraz szalámit, csak nyárit), eszükbe jut, hogy jó lenne munka után nézni.
Mint minden rendes egyetemistának, első dolga megvenni azt az újságot, ami tele van apróhirdetésekkel, és be kell karikázni a megfelelő álláshirdetést. De itt kezdődnek a problémák, mert nincs megfelelő. Az egyetemista faj azon tagjainak, akik nappali képzésen tanulnak, elég bonyolult az órarendjük, nem úgy van, mint az iskolában, hogy reggeltől délig, itt összevissza, ahogy a tanár kedve tartja. Így, ha zöldségárust keresnek (leggyakoribb hirdetés) két váltásban, akkor az órarend miatt esett. Szinte soha nincs olyan hirdetés, ami 2—4 órás munkát ajánlana, hogy még valami sikerélménye is legyen a diáknak. Az a lehetőség, mellyel szellemi tevékenységet kellene folytatni, ritka, mint a fehér holló.
Tanulhatnánk nyugati szomszédjainktól, miként kell a diákmunka-hálózatot kiépíteni, hogy fokozatosan mindenki önállóvá váljék, és ne legyen annyi éhenkórász egyetemista.
Szóval, dolgozna az egyetemista, ha lenne, mit (és még nem is beszéltem a gazdasági válságról).


Dáncsuj Ancsi

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-11-06: Kovakő - diákmelléklet - :

Zarándoklat Hunyad megyébe

Az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet az egyházalapító vértanú püspök emlékére 1998 óta évente zarándoklatot szervez. Az emlékzarándoklat helyszíne a dévai vár, melynek falai között 1579 novemberében bekövetkezett haláláig Dávid Ferenc életfogytiglani börtönt szenvedett.
2010-11-06: Kovakő - diákmelléklet - :

A Három nővér Sepsiszentgyörgyön

Színházba járó diákként a sepsiszentgyörgyiek Sirály című előadása felkeltette érdeklődésemet Csehov iránt, no­vellái is nagyon tetszettek, hát úgy döntöttem, hogy elmegyek és megnézem a szatmárnémeti színház Három nővér című vendégelőadását, annak ellenére, hogy a diákbérletben nem szerepel.