A Három nővér Sepsiszentgyörgyön

2010. november 6., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Színházba járó diákként a sepsiszentgyörgyiek Sirály című elÅ‘adása felkeltette érdeklÅ‘désemet Csehov iránt, no­vellái is nagyon tetszettek, hát úgy döntöttem, hogy elmegyek és megnézem a szatmárnémeti színház Három nÅ‘vér című vendégelÅ‘adását, annak ellenére, hogy a diákbérletben nem szerepel.

Anton Pavlovics Csehov műveire jellemzÅ‘ a monológok gyakorisága, a mondatok félbehagyása, a hirtelen témaváltások, a hosszú gondolkodási szünetek, a konfúz gondolatmenet. HÅ‘seit a sikertelenség jellemzi. Minden­napi élethelyzetekben láthatjuk Å‘ket, az idÅ‘ múlásának, a mulandóságnak kitéve, s bár vágyakkal, reménnyel teltek, és ott vannak életükben az olyan értékek, mint a szerelem, elhivatottság, bátorság, sosem érhetik el a beteljesülést. A Három nÅ‘vér három moszkvai lány története, melyben a mély drámaiság iróniával ötvözÅ‘dik.
A szatmárnémeti színház társulatának előadásában, Keresztes Attila rendezésében nézhette meg a szentgyörgyi közönség Csehov egyik leghíresebb darabját. Főként Kelet-Európában Csehov művei szoros kapcsolatban állnak a Sztanyiszlavszkiji-féle előadásmóddal. Én úgy éreztem, hogy ezt a feldolgozást e két újító szellem közösen hatotta át. Sztanyiszlavszkij drámaeszménye azt az igényt tükrözi, mely szerint a színésznek maximális átélésre kell törekednie, a szereplőt nem csak el kell játszania, hanem azonosulnia kell vele.
Hangot adva véleményemnek, ez az előadás magában hordozta a csehovi dráma világ- és emberfelfogását, ezáltal erős hatást gyakorolva minden nézőre. A Három nővér egyszerre elgondolkodtató, mosolyt fakasztó, elszomorító, mély, igazi élmény, mely továbbgondolásra késztet. Szerintem ez mind átjött Keresztes Attila darabjából, és a színészek sem csak játszottak, hanem éltek a színpadon, és élt a közönség is velük.
A telt ház nem maradt el, de nem hagyhatom szó nélkül azt sem, hogy a százkilencven perces előadás szünetében jó néhányan kisurrantak a színházból. Bár ez, sajnos, csak vendégjáték volt, ajánlom mindenkinek, ha lehetősége nyílik, nézze meg, sőt, nézzen Csehovot, egyáltalán: járjon színházba.


Tóth Gödri Iringó

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2010-11-06: Kovakő - diákmelléklet - :

Dolgozna az egyetemista, ha lenne, mit

Az egyetemista faj egyik legfőbb jellemzője, hogy soha sincs pénze. Elég furcsa dolog ez, de sajnos, a diákok nagy részére igaz.
2010-11-06: Kovakő - diákmelléklet - :

Ami elválaszt, és ami összeköt

Kik vagytok ti hozzánk képest, kik vagyunk mi hozzátok képest?