Ami elválaszt, és ami összeköt

2010. november 6., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Kik vagytok ti hozzánk képest, kik vagyunk mi hozzátok képest?

Tíz napig dolgoztunk együtt a budapesti Nemes Nagy Ágnes Szak­kö­zépiskola drámatagozatos diákjaival. Első pillanattól kezdve kihívásként tekintettünk arra a tényre, hogy közös előadást kell létrehoznunk olyan emberekkel, akiket addig nem ismertünk. A műhelymunka kettős célja: találjon egymásra a két csoport, ismerkedjünk, tapasztaljunk és a színházi eszközök, mondanivalók, formanyelvek egyesítése. Már az első találkozáskor éreztük az alapvető különbséget: mi előítéletekkel érkeztünk a próbaterembe, míg rajtuk a kíváncsiságot láttuk. Rá­jöttünk, ez valahol mélyen lakik bennünk, talán a sok negatív tapasztalat miatt. És most is azt érzem, hogy nem tudtam ettől végleg megszabadulni. Talán én már nem is fogok...
A közös tréningek kapcsán számtalan, fiatalokat érintő téma, probléma merült fel, és lehetőségünk nyílt beszélgetni a különbségekről és hasonlóságokról. Megértették, miért csa­lódtunk az Anyaországban, és hogy ezen a kettős állampolgárság sem tud lényegesen változtatni. Mi azért vagyunk zárkózottabbak, mert valahol tudjuk, hogy meg kell őriznünk a kultúránkat. Számunkra fontos a hit, mert csak ez tartja össze a közösségeket. Ugyanúgy függünk az emberektől, a pénztől, ugyanolyan céltalanok vagyunk.
A munkafolyamat nem volt teljesen zökkenőmentes, de azt hiszem, ez természetes. A hatodik nap végére összeállt az előadás. A megmaradt négy napban bemutattuk Sepsiszent­györ­gyön, Kézdivásárhelyen és Ko­vásznán is. Számunkra fontos volt megtapasztalni, hogy azok a fiatalok, akikkel együtt dolgoztunk, nem átlagos pesti srácok.


Daragics Bernadette

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2010-11-06: Kovakő - diákmelléklet - :

A Három nővér Sepsiszentgyörgyön

Színházba járó diákként a sepsiszentgyörgyiek Sirály című előadása felkeltette érdeklődésemet Csehov iránt, no­vellái is nagyon tetszettek, hát úgy döntöttem, hogy elmegyek és megnézem a szatmárnémeti színház Három nővér című vendégelőadását, annak ellenére, hogy a diákbérletben nem szerepel.
2010-11-06: Kovakő - diákmelléklet - :

Újra színpadon a Refi kórusa

Október 26-án a reformáció évfordulójára való készülés alkalmából istentisztelet után a sepsiszentgyörgyi belvárosi református templomban koncertezett idén először a Refsonor, a sepsiszentgyörgyi Református Kol­légium kórusa, amely tavaly óta kisebb-nagyobb változásokon esett át.