Diákként Brüsszelben

2010. november 6., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Huszonegy partiumi református iskolás és három egyetemista (ez utóbbiak a Sapientia Egyetem küldöttei) tanáraikkal együtt Tő­kés László irodájának vendégei voltak Brüsszelben.

A vendégeket este Tőkés László európai parlamenti képviselő fogadta vacsorával. Másnap az Európai Par­lamentbe látogattak, kü­lön­böző előadásokat hallgathattak Gál Kinga és Tő­kés László vezetésével, akik elmondták nekik, miért látják másképp a kisebbségek hely­zetét Nyu­gat Európában. Alapjában véve több fajta kisebbségről beszélhetünk — magyarázta Gál Kinga, Németország például a bevándorolt közösségekre gondol (mivel számára ez többek közt a török bevándorlókat jelenti), emiatt gyakran a magyar kisebbséget is ,,egy kalap alá veszik" a bevándorlókkal. A képviselők azon dolgoznak, hogy megértessék a magyar kisebbségek történelmi létét, és megoldást keressenek gondjaikra.
Ezt követte az épület megtekintése és az ebéd. Ismét közös vacsora, ezúttal az amerikai German Marshall Fund három ösztöndíjasával. Ők három hét alatt látogattak meg 19 európai országot. Mivel Románia nem esett útjukba, nagyon érdekelte őket ez az ország, így a vacsora meséléssel telt. Leginkább a kommunizmusról és a magyar—román kapcsolatokról faggattak. ,,Nagyon szép dolognak tartom, hogy tudjátok, kik vagytok, ápoljátok hagyományaitokat, és tudjátok, mit szeretnétek elérni" — mondta egyikük búcsúzáskor. Utolsó nap a NATO székhelyére látogattunk, ahol a román követ tartott előadást. Aznap délután a csoport már indult is vissza.
Az út során megtudtuk, hogy az Európai Parlament látogatói között legkevesebb a román állampolgár — ezt elgondolkodtató tényként fogtuk fel.


Fábián Andrea

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-11-06: Kovakő - diákmelléklet - :

Gólyatábor refis módra

Hát igen, a gólyatábor rendkívüli és egyedi esemény volt ebben az évben a kilencedikesek számára, mivel a Sepsi­szentgyörgyi Református Kollégium történetében ez az első gólyatábor, eddig a tizenkettedikesek mindig gólyahetet szerveztek.
2010-11-06: Kovakő - diákmelléklet - :

Barantabemutató Négyfaluban

Közös harcművészeti bemutatót tartottak a barcasági, berecki és sepsiszentgyörgyi barantacsapatok Négyfaluban a falunapok alkalmából.