Francia fiatalok Háromszéken

2010. november 6., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Az Ifjúsági és diákönkormányzatok Keletről Nyugatra — út a fenntartható fejlődés mentén című program részeként tizenöt francia diák tartózkodott egy hétig Háromszéken.

A vendégek Sarthe megyéből érkeztek. A házigazda Kovászna Megyei Diákönkormányzat igyekezett változatos programot szervezni nekik
Nagy élmény volt számukra a Székely Mikó Kollégium és a Mikes Kelemen Gimnázium meglátogatása, elmondásuk szerint családias a hangulat az erdélyi iskolákban, a hagyományok őrzése, az iskolai néptánccsoportok és a folyosóra kihelyezett érettségi tablók ámulatba ejtették őket. A Mikó udvarán hagyott kerékpárok láttán érdekes megjegyzést tettek, elmondásuk szerint Franciaországban már nem lehet ilyen nyugodtan az iskolában hagyni a kerékpárt, mert annak vagy kiszúrnák a kerekét, vagy ellopnák. Az adrenalinnövelő paintballmérkőzés elsősorban a fiúk tet­szését nyerte el, az árkosi szekerezés és a kür­tőskalácssütés azonban mindenkit izgalomba hozott, akárcsak a Perkő Tánc­együttes tagjai által vezetett táncház. Erdély Svájchoz hasonlatos, multikulturális jellegét a prázsmári szász templomvár és Brassó városának meglátogatásával mu­tatták be a vendéglátók. A Sepsi BC kosármeccsén együtt szurkoltak a francia és a háromszé­ki diákok a hazai csapat győ­zel­méért, de együtt is kosaraztak a Kós Ká­roly Is­ko­laközpont sporttermében. Az emberi jogok és a környezetvédelem is kiemelt szerepet kapott a programban, és a világ előtt a szovjet kommunizmus igazi arcát leleplező 1956-os forradalomról is megemlékezett a diáksereg. A fiatalok nagy része már harmadszor találkozott, így a közösen eltöltött hét folyamán még szorosabbra fűződtek a barátságok. Utolsó nap a háromszéki fiatalok hajnalig tartó népdalénekléssel búcsúztatták a francia vendégeket.


Nemes Előd

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-11-06: Kovakő - diákmelléklet - :

Barantabemutató Négyfaluban

Közös harcművészeti bemutatót tartottak a barcasági, berecki és sepsiszentgyörgyi barantacsapatok Négyfaluban a falunapok alkalmából.
2010-11-06: Kovakő - diákmelléklet - :

Még egy esély

Az idén R. betöltötte a tizenhetet. A tanévet jó jegyekkel kezdte. Sokat olvas, mert úgy gondolja, csak úgy érhetünk el valamit az életben, ha tájékozottak vagyunk.