Mi, hol, mikor?

2010. november 6., szombat, Mi, hol, mikor?

Kiállítás
A sepsiszentgyörgyi Szé­kely Nemzeti Múzeum Gyár­fás Jenő Kép­tárában ma 11 órakor Szücs György művészettörténész megnyitja Vargha Mihály Bálványok című kiállítását, majd Kozma Má­ria főszerkesztő bemutatja a Pallas-Akadémia Könyv­kiadó gon­dozásában megjelent, az alkotó munkásságát ismertető könyvet. Házi­gazda: Sántha Imre Géza művészettörténész.


Zene
A kézdivásárhelyi Vigadó Art Caffé pincéjében ma 21 órától a Fábián Zoltán Ol­va­sótábor hatvani résztvevői hangversenyeznek. A belépés ingyenes.


Arkangyalok hete
Sepsiszentgyörgyön a Mí­ves Házban ma 17 órától Az őrangyal, vasárnap 17 órától Mihály arkangyal a téma. A belépés ingyenes.


Hitvilág
Kézdivásárhely Református Egyházközsége ma 18 órától bibliaórát tart házaspároknak Mit rejt a másik útipoggyásza? témával, amelyre felekezetre való tekintet nélkül mindenkit szeretettel várnak.

Ügyelet
Fogászat. Sepsiszentgyör­gyön szombaton és vasárnap 10―12 óráig a Stadion utca 16. szám alatti DHD fogászaton dr. Dezső Csaba (telefon: 0267 351 069) teljesít szolgálatot.
Gyógyszertár. Sepsiszent­györ­gyön szombaton és vasárnap 8—12 és 16—20 óráig a Grigore Bălan tábornok úti Adonis (telefon: 0267 324 903), csütörtökig naponta 20―8 óráig a Sajtó utcai Transfarm (0267 315 136), Kézdi­vá­sárhelyen szombaton és vasárnap 9—12 és 16—20 óráig, illetve éjszaka az Amb­rózia (0267 360 608), hétfőtől az Ambrózia II., Ko­vásznán szombaton 8—13 óráig a Farmacom, 8—12 óráig a Vipera, vasárnap 12.30—14.30 óráig a Cella-Zărnescu patika teljesít szolgálatot.


Kékfény
Rablótámadás és nemi erőszak. Csütörtök éjjel panaszolta a kovásznai rendőrségen egy 67 éves nő, hogy saját lakásában megerőszakolták és kirabolták. A helyszínre siető rendőrök rövid idő alatt azonosították a gyanúsítottat F. Lajos (27) helybeli lakos szemé­lyében. Az előzetes adatok alapján a szemmel láthatóan ittas férfi éjféltájt ment be az áldozat portájára a nyitva hagyott kapun, majd kopogott az ajtón. Amikor a házigazda ajtót nyitott, kést fogott rá, pénzt és cigarettát követelt. Az ijedt nő adott neki 10 lejt és kérte, menjen el, de a férfi akkor már szexuálisan is zaklatta. Mivel az áldozat védekezni próbált, meg­erőszakolta. Jelenleg mind az áldozatot, mind a gyanúsítottat törvényszéki orvos vizsgálja. A gyanúsítottat 24 órára lecsukták, és a bíróságtól kérték 29 napos előzetes letartóztatásának elrendelését nemi erőszak és rablótámadás vádjával.
Lopások. A kézdivásárhelyi rendőrök kinyomozták, hogy egy október elején elkövetett lo­pás (több fúrógép tűnt el a pszichiátriai kórháztól) gyanúsítottja K. Sever (23) helybeli lakos, akinél a 3150 lej értékű zsákmányt megtalálták. * Ugyan­csak a kézdivásárhelyi rendőrség nyomozott több, augusztusban és szeptemberben elkövetett biciklilopás ügyében. A lopásokkal T. Márton (53) helybelit gyanúsítják. Eddig öt lopást sikerült rábizonyítaniuk és három kerékpárt visszaszerezniük. A nyomozás tovább folytatódik az ügy teljes felderítéséig.


(Rendőrségi tájékoztató)


Megjelent
a Művelődés októberi száma. Hajdó István esperes-plébános, Kilyén Ilka színművész, Kiss András főlevéltáros, Korniss Péter fotóművész, a Barabás Miklós Céh, az EMKE, az erdélyi magyar protestáns lelkészképzés — a Magyar Örökség Díj idei kitüntetettjei. Hogy miért részesültek az elismerésben, megtudhatják Művelődés októberi számából. Széman Emese Rózsa írásából az is kiderül, hogyan zajlottak Szilágysomlyón a XVIII. Báthory Napok; Szekernyés János a magyar csalogányként ismert, 120 éve elhunyt Hollósy Kornélia pályafutását ismerteti. Mátyássy Áron filmrendező Utolsó idők című filmje kapcsán arról beszélt Csomafáy Ferencnek, milyen­nek látja az 1989-es rendszerváltás utáni magyar társadalmat, s ezt hogyan vinné vászonra. A Galéria rovatban Balázsné Kőrössy Ibolya iparművész műhelytitkairól az alkotó, valamint Kántor Lajos és Szentimrei Judit lebbenti le a batikolt selymet, Heim András pedig Takács Gábor kisgrafikái, illetve Balázs László bőrplasztikái világába vezeti be az olvasót. Az Enciklopédia rovatban Benkő Levente az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc vérbe fojtá­sát követő megtorlás erdővidéki politikai meghurcoltjait mutatja be.

Röviden
Egészségmegőrzés, beteg­ség­megelőzés. Sepsiszent­györ­gyön az uszoda második emeleti Nuga Best kabinetjében ma 10―16 óráig ingyen kipróbálható a Nuga Best jádeköves, turmánium kerámiás masszázságy, időpontegyeztetés alapján. Telefon: 0723 626 491 (Kovács Ka­talin Zsuzsanna).
Túra. KSE Speoalpin szakosztálya gyalogtúrát szervez a Felső Tömös—Keresztény­ha­vas csúcs (1800 m)—Alsó Tö­mös útvonalon. Indulás Kézdi­vá­sárhelyről, a Sinko­vits-sportpálya elől november 14-én, vasárnap 8 órakor. Érdeklődni és jelentkezni a 0744 607 048-as telefonon vagy a csulak73@yahoo.com e-mail címen lehet. Túravezető Molnár László.
Rádió. A Sepsi Rádió Zsebi­baba című műsorában ma 11 órától dr. Czeizel Endre genetikussal beszélget Szabó Enikő.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-11-06: Közélet - Paizs Tibor:

Erdélyi prikulicsok (15.)

Megsajnálta Maroshévizet, amiért szép vidéke betonelemű tömbházak erdeit kénytelen hordani szelíd völgyében, aztán a Maros folyása mentén, a Kelemen-havasok lábánál, Dédán áthaladva Marosvécsen állt meg.
2010-11-06: Sport - :

Sport

Labdarúgás
* A IV. liga 12. fordulójának mérkőzései (ifik 12, felnőttek 14 óra): ma: Perkő—Gelence, Zágon—Uzon, Bodok—Ko­vászna, Bölön—Ozsdola, Bereck—Illyefalva, Barót—Szita­bodza; vasárnap: Csernáton—Dálnok, Papolc—Bardoc.