A természet ajándékaiVadalma, díszalma, vadkörte

2007. október 11., csütörtök, Család

Ha ezekre a nélkülözhetetlen gyümölcseinkre gondolunk, megjelenik előttünk gyümölcsösünk szépen mosolygó jonatán almája vagy a népszerű Vilmos körte, esetleg az Európa (netán Dél-Amerika) messzibb tájairól importált gyümölcs — mely hibátlan, de íze összehasonlíthatatlan kertünk almáival, körtéivel.

Tudjuk, hogy ezek a gyümölcsök az ember nemesítő tevékenysége következtében lettek ízletesek, nagyok, annyira változatosak. Az alma (Malus domestica L.) a vadon most is fellelhető, kis termésű, alacsony vadalmának (M. pumila) közeli rokona, míg a sokkal gyakoribb vadalma (M. sylvestris) erdei vadjaink kedvelt gyümölcse, s ezért az erdészet ülteti is. A nemes körte (Pyrus communis L.) a vackornak (P. pyraster) a feltételezett nemesített leszármazottja, azonban, akárcsak az alma esetében, feltételezik a többvonalú eredetet.

A mellékelt fényképen a díszfaként ültetett Malus x purpurea (a biológiában az x hibrid fajt, fajtát jelent), valamint az M. baccata előfordul vadon is. Ahogy erről városainkban jártunkban-keltünkben meggyőződhetünk, most érik, és megérve hull le a fájáról a piros díszalma. A 3—8 méterre is megnövő fa április-májusban virágzik, virágba borult koronája szép dísze a településeknek.

Ismerőseimtől tudom, hogy a vackor (nyersen a sok kősejtje miatt alig élvezhető) kitűnő alapanyaga a pálinkának.

Ami pedig a vörös díszalmát illeti, kár veszendőbe hagyni, hú­gom kitűnő savanyúságot preparált a megfőzött almácskákból. Sajnálom, hogy receptjét nem kértem el. Húsok mellé adta.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1314
szavazógép
2007-10-11: Család - Jártó Kocsis Edit:

Holtvágányon

A vonatablakból sokszor látunk félretolt vagonokat valamelyik állomás közelében, melyeket lassan már felvett a rozsda, az alattuk levő sínek pedig eltűntek a gyep közt.
2007-10-11: Család - x:

Gombabőség — veszélyekkel

A csapadékkal és langyos őszi meleggel váltakozó időjárás országszerte kedvezően befolyásolta az erdei-mezei gombák megjelenését.