Gombabőség — veszélyekkel

2007. október 11., csütörtök, Család
A csapadékkal és langyos őszi meleggel váltakozó időjárás országszerte kedvezően befolyásolta az erdei-mezei gombák megjelenését.

A nyári szárazság miatt szegényes gombahozadékot most bepótolni látszik a bőség. Megjelentek a kedvelt őszi gombák: a pereszkék, galambgombák, őzlábgombák, csiperkék, csigagombák, tölcsérgombák. Java részük fogyasztható, ízletes, számos ételünk alapanyaga, amely étkeknek csak a háziasszonyok (és a férfiak) fantáziája szab határt.

Ugyanakkor előjöttek a mérgező gombák is, köztük néhány igen súlyos tünetekkel nem ritkán halált hozó. Gondolunk a legveszélyesebbre, a gyilkos galócára, de nem kevésbé veszélyesek a kis termetű őzlábgombák vagy a mezei tölcsérgomba, a párducgalóca, a cölöpgombák, a susulykák. Ennek a veszélynek a kivédésére hirdette meg a László Kálmán Gombászegyesület a szombati gombatúrát, de Sepsiszentgyörgyön a szombati és vasárnap délelőtti piaci gombaellenőrzés és tanácsadás is többek között ezt a célt szolgálja. A számos érdeklődő egyébként ennek a szolgáltatásnak a népszerűségét igazolja (köszönet a Tegának a támogatásért). (puskás)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1314
szavazógép
2007-10-11: Család - Puskás Attila:

Vadalma, díszalma, vadkörte (A természet ajándékai)

Ha ezekre a nélkülözhetetlen gyümölcseinkre gondolunk, megjelenik előttünk gyümölcsösünk szépen mosolygó jonatán almája vagy a népszerű Vilmos körte, esetleg az Európa (netán Dél-Amerika) messzibb tájairól importált gyümölcs — mely hibátlan, de íze összehasonlíthatatlan kertünk almáival, körtéivel.
2007-10-11: Család - Iochom István:

Együtt a rák ellen

A kézdivásárhelyi Rák Ellen a Jövőért Egyesület együtt indult Sepsiszentgyörggyel és Székelyudvarhellyel a kilencvenes évek elején, majd 1994 augusztusában önállóként jegyeztette be magát.