Védekezik, nem védekezik?

2007. október 11., csütörtök, Család
Európában a nők harminc százaléka, néhol viszont akár kilencven százaléka nem védekezik az első szexuális együttlétkor, a fiatalok pedig egyre korábban, átlagosan tizenöt évesen szerzik első szexuális élményüket — derült ki a fogamzásgátlás idén első ízben szeptember 26-án megtartott világnapján, melynek célja, hogy a lehető legszélesebb körben ismertek legyenek a különböző fogamzásgátlási módszerek.

A fejlett országokban a terhességek húsz százaléka végződik abortusszal, és sok országban még mindig hiányos a szexuális felvilágosítás. A húsz év alatti fiatalok többsége a tablettát részesíti előnyben, az évek előrehaladtával a tabletta ,,kedveltsége" tovább nő. Ezt követi az óvszer használata, az életkor növekedésével azonban az ezt használók aránya csökken, más védekezési módszert (tabletta, méhen belüli eszköz) választanak a nők. Általában majdnem minden férfi tisztában van azzal, hogy partnere milyen fogamzásgátló módszert használ.

A nőgyógyász, közeli barát, a háziorvos, az édesanya, a partner — a válaszadók ezt a ,,rangsort" állították fel, amikor arról kérdezték őket, kitől kértek tanácsot a védekezéssel kapcsolatban.

Az, hogy ki milyen fogamzásgátlási módszert használ, nagyban függ az életkortól és a partnerváltás gyakoriságától. A szakemberek egybehangzó véleménye azonban az, hogy a védekezés akkor a legbiztonságosabb, ha kombinálják a hormonális fogamzásgátló módszereket a gumi óvszerrel, hiszen utóbbi a szexuális úton terjedő betegségektől is véd.

(MTI—i.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1313
szavazógép
2007-10-11: Család - x:

Okosító építőkockák

Az építőkockákkal való játék rendkívül jótékonyan hat a kisgyermekek értelmi és nyelvi fejlődésére — mutatták ki amerikai kutatók.
2007-10-11: Család - x:

Ritka betegségek: a Gaucher-kór (Háziorvos)

Az ugyancsak genetikailag öröklődő Gaucher-kórt is egy, az elöregedett sejtek lebontásában közreműködő enzim hiánya okozza. Ennek hiányában zsírszerű anyagok halmozódnak fel a sejtekben, többnyire a lépben, a májban és a csontokban. Így többek között májkárosodás, csontszövetpusztulás, maradandó mozgáskárosodás, csontkrízis alakulhat ki.