A pletyka hatásosabb az igazságnál

2007. október 18., csütörtök, Család

Nagyobb az ereje a pletykának, mint az igazságnak — ez derül ki egy tanulmányból —, az emberek még akkor is elhiszik azt, amit csak suttogtak nekik, ha bizonyíték birtokában vannak az ellenkezőjéről. Diákok magatartását tanulmányozó kutatók azt is megállapították, hogy fontos szerepe van a pletykának, amikor emberek döntéseket hoznak — mondta a tanulmányt vezető Ralf Sommerfeld evolúciós biológus, a németországi Max Planck Intézet tudósa.

,,Láttuk, hogy a pletyka erős befolyással bír még akkor is, ha a résztvevők egyaránt hozzáférhetnek az eredeti információhoz és az ugyanazzal az információval kapcsolatos pletykához. Nyilvánvaló, hogy a pletykának nagy a manipulációs képessége" — írták a szakemberek.

A tanulmány során a kutatók pénzt adtak a diákoknak, és megengedték, hogy azt számítógépes játék során odaadják másnak. A diákok hajlottak arra, hogy kevesebb pénzt adjanak az ,,undok fösvény" jelzővel lefestett játékosoknak, és többet azoknak, akiket ,,bőkezű játékosokként" vagy ,,társasági emberekként" ecseteltek nekik. Csak a pletykát vették figyelembe, és nem voltak tekintettel korábbi döntésekre.

Ezt követően a kutatók továbbmentek, s előbb megismertették a diákokkal az emberek tényleges döntéseit. Majd közöltek velük hazug pletykákat is, amelyek ellentmondtak a tényeknek. Ebben az esetben is inkább a pletyka alapján adtak pénzt, nem pedig a szilárd tények alapján, ami azt bizonyítja, hogy az ilyen információ nagy erejű eszköz. ,,A józan ész megkövetelné ilyenkor az óvatosságot, de a diákok hallgattak arra, amit mások mondtak" — tette hozzá a német szakember.

Kutatók már hosszabb ideje alkalmaztak hasonló játékokat annak tanulmányozására, hogy miként működnek együtt emberek, és milyen hatással van a pletyka emberek csoportjaira. Tudósok meghatározása szerint a pletyka társadalmi információ olyan személyről, aki nincs jelen — mondta Sommerfeld.

Evolúciós fogalmak szerint a pletyka fontos eszköz lehet emberek számára, hogy információk birtokába jussanak mások hírnevéről, vagy elboldoguljanak a társadalmi hálózatokban a munkahelyükön és mindennapi életükben egyaránt — állítja a tanulmány.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1313
szavazógép
2007-10-18: Család - Jártó Kocsis Edit:

Megnyirbált szabadság (Holtvágányon)

Menyhért egy kis csángó faluban született, ott nőtt fel 11 éves koráig. Az édesapjáról csak homályos emlékei voltak, őt elnyelte az élet forgataga, így édesanyjával, nagymamájával, nagytatájával alkottak egy családot.
2007-10-18: Család - Puskás Attila:

Miért a gyilkos galóca a legveszélyesebb? (Háziorvos)

A gombamérgezéses esetek többsége (statisztikák tanúsága szerint) nem a gyilkos galócának (Amanita phalloides) tudható be. Sokkal több olyan, gyomor-bél tüneteket vagy idegi, izomtüneteket mutató — nem halálos — mérgezésről tudunk, amelyet más, toxikus hatású gombák okoznak (pl. a párducgalóca, világító tölcsérgomba, mezei tölcsérgomba stb.).