HáziorvosMiért a gyilkos galóca a legveszélyesebb?

2007. október 18., csütörtök, Család

A gombamérgezéses esetek többsége (statisztikák tanúsága szerint) nem a gyilkos galócának (Amanita phalloides) tudható be. Sokkal több olyan, gyomor-bél tüneteket vagy idegi, izomtüneteket mutató — nem halálos — mérgezésről tudunk, amelyet más, toxikus hatású gombák okoznak (pl. a párducgalóca, világító tölcsérgomba, mezei tölcsérgomba stb.).

Szerencsére ezek a mérgezések a gomba elfogyasztása után percekkel, esetleg néhány órával később hányással, hasmenéssel, görcsökkel, viselkedési zavarokkal és egyéb tünetekkel jelentkeznek. Ilyenkor a még gyomorban lévő gomba eltávolítható, és az azonnali kórházi ellátás segít átvészelni a mérgezést.

Más a helyzet a gyilkos galócával, amelyről az évek folyamán már többször írtunk. Ugyanis a gyilkos galóca okozta mérgezés lappangási ideje 8—24—40 óra! A gomba egyébként ízletes (ami a gyanútlan fogyasztót becsapja), és a későn jelentkező tünetek el is terelhetik a gyanút a két-három napja fogyasztott gombáról. Persze, már több óra, fél nap után nincs a gyomorban, béltraktusban a gomba, toxinjai felszívódtak. Csak a betegség súlyosságának fékezésére van lehetőség, de erre is kevés a remény, mivel mind a fallo-, mind az amatoxinok sejtmérgek, a máj sejtjeit elpusztítják (sárgaság alakul ki eközben), a béltraktusban, a bőr alatt vérzések jelenhetnek meg, majd rövid, látszólagos javulás után a vesekárosodás (urémia) vet véget a szerencsétlen áldozat szenvedésének.

Idős és legyengült szervezetű emberek, gyermekek a leggyakoribb áldozatok szervezetük csökkent ellenálló képessége miatt.

Hasonló tünetekkel (és véggel) járhat a vörhenyes őzlábgomba (Lepiota helveola) és a hozzá hasonló, kis termetű mérgező őzlábgombák fogyasztása is (parafalloid szindróma).

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1313
szavazógép
2007-10-18: Család - x:

A pletyka hatásosabb az igazságnál

Nagyobb az ereje a pletykának, mint az igazságnak — ez derül ki egy tanulmányból —, az emberek még akkor is elhiszik azt, amit csak suttogtak nekik, ha bizonyíték birtokában vannak az ellenkezőjéről. Diákok magatartását tanulmányozó kutatók azt is megállapították, hogy fontos szerepe van a pletykának, amikor emberek döntéseket hoznak — mondta a tanulmányt vezető Ralf Sommerfeld evolúciós biológus, a németországi Max Planck Intézet tudósa.
2007-10-18: Család - x:

Szegénység

A Nemzetközi Valutalap (IMF) és a Világbank idén tavasszal ismertetett adatai szerint a XXI. század első négy évében a világ népességének 18,4 százalékára csökkent azok aránya, akik napi egy dollárnál kisebb összegből tartották fenn magukat; ez 985 millió embert jelentett, szemben az 1990-es 1,25 milliárddal. Szintén csökkent azok száma, akik naponta két dollárnál kevesebb összegből éltek, ők 2004-ben 2,6 milliárdan voltak.