Önkéntes munka

2007. október 25., csütörtök, Család

Az Európai Unió tíz polgára közül mintegy nyolc tartja úgy, hogy mások önkéntes segítése életük fontos velejárója, noha tízből mindössze hárman vesznek tevékenyen részt közösségi munkában — derül ki a TNS közvélemény-kutató vállalat által az Európai Bizottság megbízásából készített legfrissebb Eurobarometer-felmérésből.

A huszonhét tagállamban mintegy 26 800 embert megszólító kutatás másik következtetése az, hogy bár a legtöbb európai (65 százalék) nem vesz aktívan részt önkéntes munkában, illetve nem végez ilyet — legalábbis nem a kérdőívben felsorolt szervezeteknél —, az európai átlag nagy különbségeket rejt az egyes tagállamok között.

Egyes országokban meglehetősen magas azok száma, akik saját bevallásuk szerint valamely szervezetnél aktív önkéntes munkát végeznek, vagy abban részt vesznek. Az eredmények szerint Ausztriá­ban, Hollandiában, Svédországban és Németországban a válaszadók több mint fele (60—52 százalék) számolt be arról, hogy a felsorolt szervezetekben aktívan tevékenykedik. A részvétel aránya Bulgá­riá­ban, Litvániában és Portugáliában a legalacsonyabb (10—12 százalék).

A ,,tettrekészség" iránti hajlandóságot két társadalmi-demográfiai tényező befolyásolja: az emberek foglalkozása és iskolázottsága. A vezető állásúként besorolt válaszadók mintegy fele (49 százalékuk) aktívan végez önkéntes munkát, illetve részt vesz a felsorolt szervezetekben, míg a munkanélkülieknél ez az arány csupán húszszázalékos.

Érdemes megjegyezni, hogy nincs összefüggés aközött, hogy az önkéntesek milyen arányban vesznek részt a szervezeteket segítő munkában, és aközött, hogy főállásuk lehetővé teszi-e szakmai, családi és magánéletük egyensúlyát, illetve hogy munkájukat feszültségekkel telinek és nehéznek találják-e.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1314
szavazógép
2007-10-25: Család - Jártó Kocsis Edit:

Megszenvedett változás (Holtvágányon)

Evelin egy nagyvállalatnál dolgozott, lassan már huszonöt éve. A bérszámfejtő osztályon kezdte, de jó szervezőkészsége, kedvessége révén más munkakörbe került: termékbemutatókat, konferenciákat szervezett, jött, ment, intézkedett. Imádta ezt a munkát, ez jelentette számára a társadalmi életet, az önmegvalósítást. Még este, a vacsoránál is a napi eseményeket mesélte humorosan.
2007-10-25: Család - Józsa Zsuzsanna:

Miért is siránkoznék?

Nemrég Komáromban tartották a Kárpát-medencei Háló (katolikus) közösségek találkozóját. Egy olyan kiscsoportba kerültem (fiatalok és idősebbek is voltak benne) az előadások megbeszélésére, amelynek vezetője, egy informatikus arról számolt be, hogy családjának a fele van jelen: ő, a felesége, tizennyolc éves lánya és másfél éves kisfia.