A természet ajándékaiHomoktövis — tűztövis

2007. október 25., csütörtök, Család

A címben jelzett két cserje néhány megtévesztő hasonlóságot mutat. Két — rendszertanilag sem rokon — különböző, de kinézetre hasonló cserjéről van szó. A hasonlóság érzékeltetésére fényképet mellékelünk.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) az ezüstfafélék (Eleagnaceae) családjába tartozik, kétlaki, lombhullató, jelentéktelen (szél által megporzó) virágú cserje, amely csak akkor hoz termést, ha hím és nő jellegű bokrokat telepítünk egymás közelébe. Megnyúlt ezüstbarnás levelei, tövisei és piros bogyós áltermései vannak. A homoktövis termése nemcsak ehető, hanem igen magas C-vitamin-tartalmú, ezért termesztik is, és gyümölcséből szörpök, gyógyító hatású kenőcsök készülnek. Napos, szokványos talajú helyen jól érzi magát, élő sövénynek kusza, tövises ágai miatt telepítik.

A tűztövis (Pyracantha coccinea) a rózsafélékkel rokon, dúsan, álernyőben álló virágai és vörös áltermései vannak. Értékes díszcserje, örökzöld levelei és dúsan álló termései, valamint tüskés ágai miatt kitűnő sövénynek számít. Ha valaki ezt a nálunk gyakoribb növényt látni akarja, Sepsiszentgyörgyön a Billa üzlettel szemben, a MOL zöld pázsitján megismerheti (termését, sajnos, korompenész csúfítja). Egyébként termése ugyan semleges ízű, de ehető.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1313
szavazógép
2007-10-25: Család - Józsa Zsuzsanna:

Miért is siránkoznék?

Nemrég Komáromban tartották a Kárpát-medencei Háló (katolikus) közösségek találkozóját. Egy olyan kiscsoportba kerültem (fiatalok és idősebbek is voltak benne) az előadások megbeszélésére, amelynek vezetője, egy informatikus arról számolt be, hogy családjának a fele van jelen: ő, a felesége, tizennyolc éves lánya és másfél éves kisfia.
2007-10-25: Család - Kelemen László:

Díszállatok a lakásban

Napjainkban egyre többféle egzotikus állatot tartanak hobbiból. Valamikor a kereskedők saját szórakoztatásukra néhány egzotikus madarat vittek a fedélzeten, hogy a hosszú tengeri úton jobban teljen az idő.