Négyszáz éves kagyló

2007. október 31., szerda, Magazin

Megtalálták a Föld feltehetően leghosszabb életet megélt állatát, egy kagylót, amelyet Izland partjainál hozott felszínre a víz.

Az úgynevezett kemény kagyló (Mercenaria mercenaria) korát 405―410 évre becsülik az észak-walesi Bangor Egyetem kutatói, akik úgy vélik, hogy e matuzsálemi puhatestű tüzetes vizsgálatával némi fény derülhet a hosszú élet titkára ― olvasható a BBC News honlapján. E kagyló akkor élte ,,gyermekkorát", amikor I. Erzsébet angol királynő ült a trónon, s amikor Shakespeare az Othellót és a Hamletet írta. Korát úgy becsülték meg, hogy megszámolták a gyűrűket a páncélján.

A Guinness-rekordok könyvének tanúsága szerint eleddig a világ leghosszabb életű állata egy kagyló volt, amelyet 1982-ben találtak meg, és amely 220 évet élt. Egy izlandi múzeumban őriznek egy másik matuzsálemi kagylót, amely állítólag 374 évet élt, de ezt az adatot hivatalosan még nem erősítették meg. A Bangor Egyetem a Help The Aged nevű, időseket segítő brit szervezettől kapott támogatást a különleges kutatáshoz.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1314
szavazógép
2007-10-31: Gazdaság - Sylvester Lajos:

Duna-deltai kisebbségi lét

Emilian Iurco, akinek deltajárásaink évtizedei alatt csak a keresztnevét ismertük, kemény, tagbaszakadt testű, ukrán-oroszos, markáns vonású és mégis szelídséget sugárzó arcú férfi, és most sem tudom, hogy amikor a telefonszámának tudakozása ürügyén nevét a noteszembe jegyeztem, nem felejtettem-e le a v betűt a Iurco, azaz magyarosan a Jurkov szó végéről.
2007-10-31: Magazin - x:

Műuszonyt kapott a delfin

Műuszonyt kapott elvesztett farka helyett egy fiatal palackorrú delfin Floridában ― olvasható a Daily Mirror brit bulvárlap internetes oldalán.