HoltvágányonA tökéletes élet

2007. november 1., csütörtök, Család

Margit néni élete úgy alakult hosszú éveken keresztül, hogy minden ismerőse irigyelte egy kicsit. Egy kellemes irodában töltötte munkaéveit egészen a nyugdíjig, jó fizetést kapott, volt egy gyermeke, aki szintén jól boldogult.

A leginkább irigylésre méltó azonban a párkapcsolata volt. Férjével jól megértették egymást. A hasonló gondolkodásmód hasonló szakmával is társult, nem kellett nélkülözniük egymás társaságát munkaidőben sem. Így otthon is nyugodtan tárgyalhatták meg a napi eseményeket, hiszen közösek voltak a problémák, a munkatársak.

Az sem borította fel lelki nyugalmukat, hogy egyetlen lányuk külföldre ment férjhez, hisz megmaradtak ők egymásnak.

Nyugodtságuk, kedvességük jó hatással volt a munkatársakra is, de valahogy mégsem kerültek közelebbi kapcsolatba senkivel. Az évek folyamán csak egy konflikusra került sor egyik fiatal kolléganőjükkel. Csak arra figyelt fel mindenki, amikor Zsóka idegesen kifakadt: Engem zavar az örökös tökéletességük!

A többiek magukban elismerték, hogy a házaspár kedvessége mindig személytelen, nem érdekli őket a mások problémája, és a magukéról sem beszélnek senkinek, de ezért nem róhatta meg őket senki. Így Zsóka maradt alul a maga véleményével, sőt, még az irigysége számlájára is írták a felháborodását.

A lányuk, igaz, ritkán jött haza, de mindig küldött csomagot, így Margit néninek a nehéz időkben is volt finom kávéja, néhány különleges ruhadarabja, divatlapja.

Már közeledett a férj nyugdíjazásának napja, és tervezgették, hogy hosszabb időre a lányukhoz mennek, amikor a szeszélyes sors változtatott a forgatókönyvön. A férfit tévénézés közben érte a végzetes szívroham.

Margit néni élete egy szempillantásra úgy omlott össze, mint a kártyavár. A temetést követően még egy hétig vele maradtak a lányáék, a szomszédok is be-benéztek, de aztán elment mindenki. A csend elviselhetetlenül befészkelte magát a lakás minden zugába, a magány meg az idősödő nő lelkébe.

Hiábavaló volt a lánya rimánkodása, nem evett, nem aludt, csak ült révetegen a férje karosszékében, és várta, hogy egyszer csak megszólal egy hang, és azt mondja, hogy mindez csak rossz álom.

A hang, ami végül elhatolt a tudatáig, az orvos hangja volt, az orvosé, akit a szomszédok hívtak ki. Ő volt az az ember, aki el merte mondani neki, hogy a boldogságra senki sem válthat bérletet, és élni másokért is érdemes.

Míg a kórházi ágyon a szomszédasszony a levesét kanalazta, Margit néni eldöntötte, hogy ha hazamegy, meglátogatja őket egy finom kávéval. Arra is gondolt, hogy egyedül utazik el a lányához, hiszen neki is szüksége lehet az édesanyja közelségére.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1314
szavazógép
2007-11-01: Sport - x:

Labdarúgás, megyei bajnokság

Folytatódik a Kilyén—Papolc versenyfutás
Kilyén pontokat veszített Tamásfalván, Papolc pedig gólzáporral verte Rétyet, így aztán a kettejük között korábban fennálló pontkülönbség háromra csökkent. ,,Emberközelbe" került a két élen haladó csapat, s mivel az ,,üldözők" — Kommandó, Torja, Uzon, Lécfalva — pontokat veszítettek, nőtt az élen haladók és a mezőny közötti különbség.
2007-11-01: Család - Józsa Zsuzsanna:

Reggeli mozdulatok

Gyermekkoromban reggelente néha a kávéfőző hangjára ébredtem. Szerettem az illatát, amely betöltötte a konyhát, és elnéztem édesanyámat, amint jókat kortyolt belőle. Majd felderült arccal, az álmosságot elhessentve, egyre határozottabb mozdulatokkal csomagolta a tízórainkat.