A természet ajándékaiTél eleji gombavilág

2007. november 1., csütörtök, Család

Kommandói ember hozza a hírt: a kidőlt bükkfák az idén igencsak gazdagon ,,termik" a késői (téli) laskagombát (Pleurotus ostreatus). Most, november elején — mondják — még korai a télre gondolni, jóllehet a szeszélyes időjárás akár korábban is előteremti. Van még őszi gomba, hála a gondoskodó esőnek és a fel-felragyogó, meleget hozó napsütésnek. Nem korai hát a téli gombavilágról írni?

Az őszt a téllel máris összekapcsolja néhány gombafaj, hadd szóljunk róluk. Íme, mint a neve is tanúsítja, tájainkon sem ritka a fagyálló csigagomba (Hygrophorus hypothejus), de a nagyon gyakori és kedvelt gyűrűs tuskógomba (gebe, Armillaria mellea), sőt, a húsos, illatos szürke tölcsérgomba (Clitocybe nebularis) még állja a hajnali lehűlést.

Az igazi ,,kemény legények", a faggyal is dacolók azonban a késői, mezőn előforduló ördögszekér-laskagomba (Pleurotus eryngii), a késői (téli) laskagomba (Pleurotus ostreatus) és a téli fülőke (Flammulina velutipes), mindhárom ehető. A nagyon alacsony téli hőmérséklet ugyan megfagyaszthatja ezeket a gombákat, de nem árt fogyaszthatóságuknak (mi magunk is teszünk el a mélyhűtőbe gombát).

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1313
szavazógép
2007-11-01: Család - x:

Ma nehezebb igazán vallásosnak lenni

A szabad világban nehezebb vallásosnak lenni, mint a kommunizmus idején volt — jelentette ki az MTI-nek adott interjújában Csepregi András, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Nyíregyházi Hittanárképző Tagozatának docense.
2007-11-01: Család - Kelemen László:

Fogságban vagy kalitkában? (Díszállatok a lakásban)

A kérdés mindig felmerül, valahányszor a madarak tartása kerül szóba. A téma sok vitát indított már, egyesek úgy gondolják, a szobamadarak tartása nem más, mint rabságba zárás, mert a szabadság joga minden élőlényt megillet.