Fáznak az Őrkőn

2011. december 22., csütörtök, Közélet

Panasszal fordultak lapunkhoz az őrkői romák, kevesebb szekeret engednek fel az erdőre, mint igényelték, a hatvan helyett csak kétszer tizenötre kaptak engedélyt a Hatod Magánerdészettől, mely a város erdejét kezeli.

Ötvös Viktor, az Amenkha Egyesület elnöke szerint a megállapodás eredetileg hatvan szekérre szólt, ezért sérelmezik, hogy azt a felére csökkentették. "A múltkor felhívattak a városházára: mi az a furcsa füst, ami az Őrkőről száll fel? Hát ki lehet jönni, megnézni, fa hiányában rongyokkal, ócska cipőkkel, kukákból származó hulladékkal fűtenek a szerencsétlenek, mert egyebük nincsen. Itt vannak az ünnepek, ha már enniük nincs mit, legalább meleg legyen a nyomorúságos, rosszul szigetelt házakban. A tanács erdejében törmelékfa, ág van elég, nyolccentis száraz ágat hozhatunk le. Régebb azt mondták, ha lehavaz, engednek fel, akkor persze hogy a lábon állót lehet csak kivágni. Ezért nyáron is kellene adják, hogy az emberek félretehessék a téli tüzelőt. A tanács kéri, akadályozzuk meg a falopást, de ha száraz ágra sem kapunk engedélyt, hogy tehessük meg?" – ecsetelte. Mint mondta, több száz házról van szó, mindenki külön tüzel. Saját magáról tudja, egy háznak évente húsz cigányszekérnyi kellene. "Mennyit fizetünk egy szekérért? Hát olyan 25–30 lej a bárca, amikor jönnek le a szekerek, akkor kell az erdésznek kifizetni" – magyarázta.
A tanács erdejét kezelő magánerdészet vezetője, Székely László mérnök másként látja a kérdést és a helyzetet. Lapunk érdeklődésére kifejtette: a száraz ághoz az őrkőiek valóban majdnem ingyen jutnak hozzá, egy szekérért egy pakk cigaretta árát fizetik. "A baj az, hogy az erdőből maholnap kifogy a letört ág, jövő héten már ennyi szekeret sem tudunk felengedni. Szerintem mindenkinek egyforma joga és kötelessége van, nem tehetünk kivételt. Rámpáinkon ott a sok űrméterfa, hetven lejért bárki megveheti" – magyarázta. Úgy véli, a romákkal az a helyzet, hogy nemcsak saját maguknak hordják le az olcsó ágat az erdőről, hanem eladják, kereskednek vele ötszörös-tízszeres áron. De ez sem lenne baj, ha lenne fa, viszont hamarosan elfogy. "Hatvan szekeret hetente nem engedhetünk fel, ha csak saját szükségletre hoznának, elegendő lenne tíz szekér is. A városnak ki kellene találnia valamit, mert nehéz a romákkal tárgyalni, viselkedni nem tudnak" – fejtette ki.
A romák tűzifaszükséglete tehát egyre "égetőbb" kérdés, az eddigitől elütő módon kellene kezelni. A városgazdáknak kellene megvitatniuk és megoldást találniuk arra, hogy a valóban rászorulók kapjanak kedvezményesen, s mások ne, illetve arra, hogy az erdészet teljesen jogos szakmai igényei is teljesüljenek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 238
szavazógép
2011-12-22: Közélet - Szekeres Attila:

Üres falak a brüsszeli irodában

A prefektúra által kért módosítások miatt ismét változott a Kovászna megye brüsszeli képviseleti irodájának működtetéséről szóló határozat.
2011-12-22: Közélet - Iochom István:

Mi lesz a hulladékgazdálkodással? (Kézdivásárhely)

A keddi kézdivásárhelyi tanácsülésen Kelemen Alpár mérnök, a Gosp-Com Kft. leköszönt igazgatója rövid beszámolót tartott, majd válaszolt a városatyák kérdéseire.