Segítő szervezetek szeretetvándorlása

2011. december 22., csütörtök, Közélet

Nem a csomagok száma, súlya, lejbeni értéke alapján érdemes megítélni a háromszéki segélyszervezetek karácsony előtti sürgését-forgását, hanem azáltal, hány gyermeknek, rászorulónak, betegnek, egyedül élő idős embernek teszik széppé, szeretetteljessé az ünnepet. A Vörös­kereszt, a Keresztyén Diakónia Alapítvány, a Caritas és a Máltai Segélyszolgálat munkatársai és önkéntesei idén is több száz családba juttatták el karácsony üzenetét.

A szükség közelről látszik a mottója a Caritas otthoni beteggondozó szol­gá­latának, de ezt vallja a többi segítő szervezet is, mely szerint olykor a személyes jelenléttel nyújtanak a legtöbbet a segítségre szorulóknak. A Caritas családsegítő szolgálatának önkéntesei idén Étfalva­zoltánban díszítenek karácsonyfát, amelyet egy helybelinek ajándékoznak, köszöntik a kálnoki és az étfalvazoltáni fiatalokat, akik­nek év közben személyiségfejlesztő programokat tartottak, tudatosítva bennük: ők is tehetnek saját közösségükért.
A kórházban fekvő gyermekeknek és a Koldus és királyfi gyermekotthon lakóinak többek között meseolvasással kedveskednek, utóbbi létesítményben idősek is vállaltak foglalkozásokat. A Kovászna Megyei Vörös­kereszt a megyei kórház gyermekrészlegein díszít karácsonyfát, játékokat ajándékoz, és az elmúlt hetekben, napokban nem kis erőfeszítést tett azért, hogy eljuttassa ezerkétszáz családhoz a téli program decemberi élelmiszercsomagjait. Mivel a Vöröskereszt egész évben abban a szellemben végzi munkáját, hogy a nincstelenek közül senki ne haljon éhen, télen pedig ne fagyjon meg, mondhatni, számukra nincs nagy különbség hétköznapok és ünnepek között.
A Diakónia Keresztyén Alapítvány (DKA) otthoni betegápoló szolgálata szintén a hétköznapokra összpontosít, munkatársai a karácsony előtti utolsó pillanatig ellátják az általuk gondozott idős embereket, a napokban szinte mindenkihez eljutnak, újrakötözik a sebeket, és kedden folytatják a terepmunkát. Múlt héten Bardocon és Bodokon szervezte meg az alapítvány az idősek karácsonyát, a hagyományteremtő szándékkal útjára indított vándorrendezvényt évente más-más településen tartják. A DKA által működtetett Írisz Házban különleges angyalvárásban volt részük egész decemberben a fogyatékkal élő fiataloknak, mindenki egy társának volt az angyala, figyelt rá, segítette, és ajándékot készített neki, amit kedden kis ünnepségen adtak át egymásnak.
A Máltai Segélyszolgálat ünnepköri szeretetvándorlása a hónap elején kezdődött, hetente két este meleg teával és szendviccsel kedveskedtek a hajléktalanoknak, gyermekcsoportjaik ellátogattak a sepsiszentgyörgyi és a kézdiszentléleki öregotthonba, múlt hét végén pedig a megyeközpontban megtartották az egyedül élő idősek karácsonyát, amelyen közreműködött a szolgálat gyermekcsoportja és a Kónya Ádám Művelődési Ház színjátszó köre. A szervezet szombaton élő betlehemmel lepi meg a sepsiszentgyörgyieket.
Önkéntesek, a segélyszervezetek fizetett munkatársai – olykor azok családtagjai is – az elmúlt hetekben több száz ajándékcsomagot állítottak össze és juttattak célba, takarítottak, bevásároltak idős embereknél, és ami a legfőbb, személyesen látogatták meg azokat, akiknek nincs hozzátartozójuk, akik nem élhetik meg családban a szent ünnepet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 236
szavazógép
2011-12-22: Közélet - Iochom István:

Mi lesz a hulladékgazdálkodással? (Kézdivásárhely)

A keddi kézdivásárhelyi tanácsülésen Kelemen Alpár mérnök, a Gosp-Com Kft. leköszönt igazgatója rövid beszámolót tartott, majd válaszolt a városatyák kérdéseire.
2011-12-22: Máról holnapra - Simó Erzsébet:

Amikor szabadságot hozott az angyal

Bárki bármiként vélekedik is manapság, huszonkét évvel ezelőtt csoda történt. Így érezték azokban a napokban mindazok, akik csak álmodtak a szabadságról, de részük benne soha nem volt.