Amikor szabadságot hozott az angyal

2011. december 22., csütörtök, Máról holnapra

Bárki bármiként vélekedik is manapság, huszonkét évvel ezelőtt csoda történt. Így érezték azokban a napokban mindazok, akik csak álmodtak a szabadságról, de részük benne soha nem volt.

Beleszülettek a szocializmusba, s ha nem is hittek eltorzult eszméiben, sajnos, abban is igen kevesen reménykedtek, hogy földi futásuk idején e komor tömlöc rácsai lehullnak. De megtörtént, és ebben a terrort némán tűrő országban a forradalom szikrájává és jelképévé egy magyar protestáns lelkész vált: Tőkés László. És Temesvár. Onnan áramlott a lázadás Erdély városaiba, Szebenbe, Kolozsvárra, Brassóba vagy épp Sepsiszent­györgyre, ahol a megszabadulás előtti pillanatokban farkasszemet nézett egymással a pártszékházat körülvevő katonaság és a protestáló tömeg.
Bukarest is felébredt, a diktátor megrettent, menekült, s váratlanul nyakunkba szakadt a szabadság, mely nem egyszerűen a zsarnokság hiányát jelentette, hanem azt a kihívást is, hogy hosszas hallgatás és elnyomatottság után megteremtsük a magunk világát. Akkortól keressük szabadságunk mellé igazságunkat is, s ez – valljuk be – nehezebb, mint gondoltuk. Kiderült, a demokrácia nem könnyű tantárgy, az ország népe kissé nehéz felfogású, vezetői felkészületlenek és önteltek, s mi, magyarok pedig enyhén szólva folyamatosan balkanizálódunk, olyannyira, hogy ma már idősödő vagy ifjabb emberek állnak pulpitusra, mocskolván azt, aki akkor volt bátor, amikor a többség sunyítva hallgatott.
De szabadon álmodhatunk önrendelkezésről, többszintes autonómiáról, becsületes vezetőkről, kiírjuk – ha létszámunk meghaladja a húsz százalékot – településeink nevét, van óvodánk, iskolánk, már csak sok-sok gyermek kellene, hogy jövőnk is legyen. S mert az egymást váltó kormányok, benne derék magyarjainkkal, tehetetlenek és telhetetlenek, s mert embertársaink a szabadság nevében elképzelhetetlen aljasságokat követhetnek el, s mert Mammon elsivatagosítja életünket, kissé csalódottak vagyunk, s sokan leszólják azt a karácsonyt, amikor szabadságot hozott az angyal.
A szabadság igénye mégis tovább növekedett bennünk az elmúlt huszonkét évben, csak azt a József Attila álmodta rendet kellene végre megszülnie, mely jó szóval oktatja s játszani is engedi szép komoly fiait.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 233
szavazógép
2011-12-22: Közélet - Fekete Réka:

Segítő szervezetek szeretetvándorlása

Nem a csomagok száma, súlya, lejbeni értéke alapján érdemes megítélni a háromszéki segélyszervezetek karácsony előtti sürgését-forgását, hanem azáltal, hány gyermeknek, rászorulónak, betegnek, egyedül élő idős embernek teszik széppé, szeretetteljessé az ünnepet. A Vörös­kereszt, a Keresztyén Diakónia Alapítvány, a Caritas és a Máltai Segélyszolgálat munkatársai és önkéntesei idén is több száz családba juttatták el karácsony üzenetét.
2011-12-22: Közélet - :

Házsongárdi sírok megerősített védelme

Az Országos Műemlékvédelmi Bizottság tegnapi ülésén elfogadta azt a 397 tételből álló, műemlékké nyilvánításra javasolt, Házsongárdi sírok, síremlékek című, helyrajzi felmérésre alapuló jegyzéket és a csatolt fényképes adatlapokat tartalmazó dokumentációt, amely biztosítja a kiemelt sírok törvény általi védettségét.