TollraforgóKábelgazdák és -tolvajok

2011. december 23., péntek, Nyílttér

Lépten-nyomon hallani, hogy itt is, ott is lopják a kábelt. A tolvajok megszabadítják a színesfém huzalt műanyag burkától, s a fémet beadják az ócskavastelepre, kapnak érte valami pénzt. Az nem érdekli, hogy egy-egy település telefonhálózatát megbénítják egy időre, csak jöjjön a pénz, cél szentesíti az eszközt módjára.

Egy ismerős este jött haza Előpatakon át, s egyszer csak arra csodálkozott rá, hogy valami csattan a gépkocsi tetején, s a jármű hirtelen megrándul. Azzal már le is fékezett. Kiderült, internetvezeték tartókábele lógott le, s beleakadt tetőcsomagtartójába. Ezzel még nem lett volna nagy baj, de a szolgáltató egy olyan vascsőhöz kötötte kábelét, amellyel egy ház szakszerű áramellátását oldották meg. A csomagtartóba akadt kábellel az úton haladó gépkocsi úgy megrántotta a csövet, hogy az nemcsak a villanyvezetéket szakította ki, hanem a villanyóra környékén a téglák meglazultak, a vakolat leesett, egyszóval, az épület fala megrongálódott. Épp frissiben vághatta el egy tolvaj a kábelt, mert azon a szakaszon nem működik az utcai világítás, s a gépkocsivezető hallotta, hogy valami a tetőre csapódik. Ebben az esetben a ká­belgazda bizonyára magasra tette a vezetéket, de érthetetlen, hogyan köthette villanycsőhöz!?
Tehát, nemcsak a tolvajokkal van baj, a kábelgazdákkal is. Sok helyen szinte a földet súrolják a vezetékek, a tartóoszlopok düledeznek, s akkor alkalom szüli a tolvajt, könnyűszerrel levágható a huzal. Tisztelet a kivételnek, az új kábelgazdák – internetvezeték, kábeltévé, alternatív telefonhálózat – úgy vezetik huzalaikat, hogy nekik a legegyszerűbb legyen, aztán hogy az valakit bánt-e, nem érdekli őket. Tömb­ház­negyedekben látni, össze-vissza mennek a drótok, nagy köteg vezeték csüng itt is, ott is, de mit számít! Még azt a fáradságot sem veszik, hogy a tulajdonost megkérdezzék, rögzíthetik-e ott a vezetéket.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 203
szavazógép
2011-12-23: Nyílttér - Sylvester Lajos:

Himnusz-meccs a hokimeccsen (Határhelyzetek)

Még az "átkosban" mesélték, hogy valamelyik tettetett vagy igazi félnótás férfi – talán Szűcs Feri, a város kedvelt félbolondja – az utcákon bolyongva emelkedett hangulatában kádenciára lépkedve rázendített az akkor éppen soros himnuszra: Trei culori cunosc pe lume (azaz: Há­rom színt ismerek a világon, vagy szabad fordításban inkább Csak három szín van a világon).
2011-12-23: Nyílttér - :

Szégyellem magam! (Visszajelzés)

Engedtessék meg nekem, hogy pár sorban elmondjam a véleményemet a hétvégi eseményekről. Szégyellem magam, mert a napi sajtó elolvasása után még egyszer bebizonyosodott számomra, hogy jellemtelen kis akarnokok képviselnek minket az RMDSZ színeiben!