Biennálék éveCélegyenesben a Reflex

2011. december 23., péntek, Közélet

A jelek szerint sikerült a Tamási Áron Színháznak megteremtenie a Reflex Nemzetközi Színházi Biennálé második kiadásának megszervezéséhez szükséges anyagi hátteret,

a megyei tanács és Sepsi­szentgyörgy önkormányzata mellett Magyarország és Románia művelődési minisztériumai, illetve számos más intézmény, cég, mecénás támogatja a rendezvényt – jelentette be Bocsárdi László igazgató. A fesztivál fő támogatója ezúttal is a Mol Románia.
A megyei tanács elnöke és Sepsiszentgyörgy polgármestere tegnap írta alá a szín­ház vezetőjével a hármas együtt­működési szerződést, mely szerint a jövő márciusban sorra kerülő színházi fesztivál szervezését egyenlő arányban összesen ötszázezer lejjel támogatják. Bocsár­di László elmondta, bár a második Ref­lexet idén kellett volna rendezniük, a gazdasági válság miatt halasztottak egy évet. Az első kiadáshoz képest, me­lyen arra összpontosítottak, nagy európai színházak díjazott előadásait hoz­zák el Sep­siszentgyörgyre, annyiban vál­toztattak, hogy a jövő évi rendezvényre az európai kortárs színjátszás leg­újabb próbálkozásait bemutató teátrumokat hívtak meg Olaszor­szágból, Német­or­szágból, Lit­vániából, Len­gyelországból, Magyaror­szág­ról és Romániából.
Antal Árpád András polgármester bejelentette, a fesztiválra befejezik az új stúdiótermet, jövőre a színház homlokzatának felújítását is célul tűzték ki. Utalva a romániai városok kulturális vitalitásának felmérésére, melyen Kolozsvár és Nagy­szeben után Sepsiszent­györgy a harmadik helyen végzett, elmondta, ha tisztességesebb finanszírozása lenne az országban a kultúrának – a színházak színvonaluk mértékében központi támogatást is kapnának –, a két nagyvárossal is felvenné a versenyt Székelyföld kulturális fővárosa. Tamás Sándor tanácselnök emlékeztetett, jövőben nem csak a színházi biennálé kiemelt fontosságú kulturális esemény, hiszen 2012-ben esedékes a Székelyföldi Grafikai Biennálé második kiadásának szervezése, és 2013-ban fotográfiai biennálét is útnak indítanak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 207
szavazógép
2011-12-23: Közélet - Fekete Réka:

Van öröm Sepsiszentgyörgyön (Tollraforgó)

Meglepően rosszul öltözöttek az emberek, gondterheltek, rosszkedvűek, alig látni vidám arcot – mondja egy több év után külföldről hazatért sepsiszentgyörgyi fiatalember.
2011-12-23: Máról holnapra - Csinta Samu:

Gumiszoba reformereknek

Aligha vonatkoztatható el az államelnök szerdai nyílt támadásától a tény, hogy tegnap közvitára bocsátották a hazai egészségügyi rendszer átszervezéséről és működéséről szóló törvénytervezetet.