Gumiszoba reformereknek

2011. december 23., péntek, Máról holnapra

Aligha vonatkoztatható el az államelnök szerdai nyílt támadásától a tény, hogy tegnap közvitára bocsátották a hazai egészségügyi rendszer átszervezéséről és működéséről szóló törvénytervezetet.

Persze elképzelhető, hogy a dolgozat régóta ugrásra készen áll, a szaktárca kommunikációs munkatársai már napok óta a "vízre bocsátó" sajtótájékoztató szervezésén munkálkodtak, mégis nehezen tudjuk feledni: egy napra rá, hogy Băsescu ostorozta az RMDSZ bűnös mulasztását, reflektorfénybe lépett Ritli László, és "közprédává" tette az egészségügyi tárca törvénytervezetét. Főleg annak ismeretében, hogy a tervezetbe foglalt legfőbb módosításokat az államelnöki hivatal immár öt héttel ezelőtt átküldte a minisztériumba.
Szerdán Kelemen Hunor RMDSZ-elnök még látszólagos erőteljességgel utasította vissza a băsescui vádakat, mondván, hogy a tervezettel néhány alapvető, körültekintő elemzést igénylő probléma akadt. A tervezet elnöki változata – például! – privatizálná az egészségbiztosítási rendszert, az állami pénztár szerepét nyolc regionális magánbiztosító venné át. Ez a rendszer, tartotta még két napja Kelemen, az Egyesült Államokban vagy Svájcban is csak jelentős állami költségvetési támogatással tekinthető működőképesnek, nem beszélve arról, hogy a magánbiztosítók elsősorban a profitot célozzák, és nem az adófizetők érdekeit tartják szem előtt.
Ehhez képest a tervezet közvitára bocsátott tulipános változata szerint a kórházak alapítványi státusú egyesületekké vagy profitorientált cégekké alakulhatnának, a megyei egészségbiztosító pénztárak helyét magánbiztosítók vennék át majd. A kettő közötti különbség lezongorázásával szakemberek talán megpróbálkozhatnak, másnak nem nagyon ajánlatos.
A több biztosítós rendszer bevezetésével az egészségügy végképp kikerül abból a körből, amelyhez – a futballhoz és mezőgazdasághoz hasonlatosan – mindenki ért. Ez persze egyáltalán nem baj, a bökkenő csak annyi, egyelőre szándékát sem látni a törekvésnek, hogy megpróbálják megmagyarázni a költségtakarékos – nem alulfinanszírozott! – rendszer működésének szükségességét és lényegét. Részben a szakmának, egészében a nagyközönségnek. A közegellenállás ugyanis – átkos örökség – szinte kikezdetlen. Csak a példa kedvéért: a sürgősségeken sűrűn fordul elő, hogy előzőleg napokon át kínlódott a beteg, míg rászánta magát, hogy megvizsgáltassa és kezeltesse magát – akkor viszont sürgősen! A nagy átalakulás című hadművelet kezdetén a célokhoz rendelt eszközöket kell elsősorban pontosítani, majd biztosítani azok következetes működtetését. Amolyan gumifalként, amelyről lepattan a rendszer tényleges és halaszthatatlan megreformálását akadályozó valamennyi ismert és valószínűsíthető őrültség.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 209
szavazógép
2011-12-23: Közélet - Váry O. Péter:

Célegyenesben a Reflex (Biennálék éve)

A jelek szerint sikerült a Tamási Áron Színháznak megteremtenie a Reflex Nemzetközi Színházi Biennálé második kiadásának megszervezéséhez szükséges anyagi hátteret,
2011-12-23: Közélet - :

Magánbiztosítók bevonását javasolják (Egészségügyi reformtervezet)

Alapítványi státusú egyesületekké vagy cégekké alakulhatnak a kórházak, a megyei egészségbiztosító pénztárak helyett magánbiztosítók működnek majd, a családorvosokat alkalmazhatják a polgármesteri hivatalok is – ezek a fõbb módosításai a romániai egészségügyi rendszer átszervezéséről és működéséről szóló törvénytervezetnek.