Egészségügyi reformtervezetMagánbiztosítók bevonását javasolják

2011. december 23., péntek, Közélet

Alapítványi státusú egyesületekké vagy cégekké alakulhatnak a kórházak, a megyei egészségbiztosító pénztárak helyett magánbiztosítók működnek majd, a családorvosokat alkalmazhatják a polgármesteri hivatalok is – ezek a fõbb módosításai a romániai egészségügyi rendszer átszervezéséről és működéséről szóló törvénytervezetnek.

A jogszabálytervezet értelmében – amelyet tegnapi sajtótájékoztatóján mutatott be Ritli László egészségügyi miniszter – az egészségbiztosítási járulék begyűjtésének jelenlegi formája marad érvényben. A módosítás a begyűjtött alapok kezelésének és kiutalásának módjára vonatkozik, a magán egészségbiztosító pénztárak megjelenése révén a jelenlegi megyei egészségbiztosító pénztárak helyett. "A rendszer egyik lényeges változása abban áll, hogy az Országos Egészségbiztosító Pénztár és az egészségügyi ellátást biztosítók közé újabb láncszem kerül be, az egészségbiztosító magánpénztárak, ami versenyhelyzetet gerjeszt, hatékonyabbá teszi a pénzek elköltését, és ösztönzi az orvosi ellátás minőségének javulását, hogy minél több biztosítottat vonzzanak" – jelentette ki az egészségügyi miniszter.
Jelentős változásokat hoz a közvitára bocsátott törvénytervezet a kórházi rendszerben, amely a költségvetés több mint 50 százalékát emészti fel. "A tervezet értelmében a kórházaknak lehetőségük nyílik alapítványként vagy akár cégként szerveződni, de egyesületként is működhetnek" – fogalmazott Ritli. Az új struktúra nagyobb cselekvési szabadságot teremtene a menedzseri csapat számára a személyzeti kérdésektől a szerkezetig és a felszerelésig, a tulajdon azonban a helyi közintézmények szintjén marad.
A tervezet az alapellátásban is jelentős változásokat tesz lehetővé. A családorvos mellett feltűnik a helyi hatóság által közvetlenül alkalmazott orvos is, akit olyan csapat segít, amelynek magját közösségi asszisztensek és egészségügyi mediátorok alkotják. A polgármesteri hivatallal szerződéses viszonyban állókat elszigetelt, nehezen megközelíthető helyeken alkalmaznák, ahol nehézkes az orvosi ellátás.
Az új tervezet módosításokat ír elő a gyógyszerekre szánt pénzek felhasználásában és az egészségügyi ellátás minőségében is. Java­solják egy, az Egészségügyi Minisz­té­rium­nak alárendelt tájékoztatási és minőségi ügynökség létrehozását. A közvitára bocsátott törvénytervezetet az egészségügyi minisztérium honlapján (www.ms.ro) teszik közzé.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 214
szavazógép
2011-12-23: Máról holnapra - Csinta Samu:

Gumiszoba reformereknek

Aligha vonatkoztatható el az államelnök szerdai nyílt támadásától a tény, hogy tegnap közvitára bocsátották a hazai egészségügyi rendszer átszervezéséről és működéséről szóló törvénytervezetet.
2011-12-23: Közélet - :

Antal Árpád válasza Băsescunak

Antal Árpád, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke – utalva Traian Băsescu államfő kijelentésére, miszerint az RMDSZ gátolta meg az ország közigazgatási átszervezését – tegnap leszögezte: az RMDSZ támogatja a reformot, de azt nem lehet megvalósítani másfél millió magyar ellenében.