Belföldi hírek

2011. december 23., péntek, Belföld

Megbukott a bizalmatlansági indítvány
Megbukott a kormány elleni bizalmatlansági indítvány. Mihai Voicu, a képviselőház liberális főtitkára közölte: 213 honatya szavazott, 209-en igennel, négyen pedig nemmel.

A bizalmatlansági indítvány elfogadásához 234 igen szavazatra lett volna szükség, az ellenzéknek 215 honatyája van. Rajtuk kívül a független Mircea Geoană szenátor és Daniel Oajdea képviselő is azt mondta, megszavazza az indítványt. A kormánykoalícióból a DLP és az UNPR bejelentette, hogy nem szavaznak, az RMDSZ azt mondta, képviselői és szenátorai az indítvány ellen voksolnak. A 22 év után veszélyben a demokrácia című bizalmatlansági indítványt az ellenzék nyújtotta be válaszként arra, hogy a kormány felelősséget vállalt a választások összevonására vonatkozó törvényért.


Párttá alakulna az Új Jobboldal
Hivatalosan is párttá alakulna az Új Jobboldal nevű szélsőségesen nacionalista párt, amely a bukaresti bíróságon kérvényezte bejegyeztetését. Tudor Ionescu, a szervezet elnöke tegnap elmondta: a bukaresti törvényszéken iktatták a párt be­jegyeztetéséhez szükséges iratokat, valamint a 30 000 támogató aláírást. A szervezet elnöke szerint a román állam és nemzet megmentéséért hozzák létre hivatalosan is a pártot. Hozzátette: 25 pontból álló programjuk van, amelyek közül az egyik Romániának a Moldovai Köztársasággal való egyesülését tartalmazza. Ionescu szerint pártja egyebek között a demográfiai csökkenést, a törvénytelen vagyonok elkobzását és a törvénytelen privatizációk érvénytelenítését tűzte ki célul. Az Új Jobboldal az elmúlt években Románia nemzeti ünnepe alkalmából Csíkszeredában, Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyör­gyön felvonulást szervezett, amelynek résztvevői magyarellenes jelszavakat skandáltak. A szervezet a két világháború között alakult, antiszemita román legionárius mozgalom eszmei örökségéből táplálkozva határozza meg saját doktrínáját.


Egészségügyi alapcsomag
Az új egészségügyi törvény életbe lépése nyomán az egész­ségbiztosítási járulék ugyanannyi marad, de a biz­tosítást nem fizetők listája változik – nyilatkozta tegnap Lucian Duţă, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elnöke. Ugyanakkor azok a személyek, akik rendelkeznek már ön­kéntes egészségbiztosítással, de más pénztárnál, mint amelyet az új törvény nyomán választanak, megőrizhetik biztosításukat.


Gyarapodó szabadnapok
Az idei öttel szemben jövőre kilenc hivatalos szabadnapunk lesz. A munkatörvénykönyv 11 hivatalos munkaszüneti napot jelöl meg, nemrég azt javasolták, hogy január 24. is le­gyen szabadnap. A hivatalos munkaszüneti napok közül kettő mindig vasárnapra esik: húsvét és pünkösd. A naptár szerint jövőre a következőképpen alakulnak a szabadnapok: Újév – január 1–2., vasárnap–hétfő; január 24., kedd (a szenátus már elfogadta e nap hivatalos munkaszüneti nappá nyilvánítását elő­író jogszabálytervezetet, azonban a végső szó a képviselőházat illeti); húsvét – április 15–16., vasárnap–hétfő; a munka világnapja – május 1., kedd; pünkösd – június 3–4., vasárnap–hétfõ; Nagybol­dogasszony napja – augusztus 15. szerda; Szent András napja – november 30. (még nem hivatalos munkaszüneti nap, szabadnappá nyilvánítását a Román Ortodox Egyház kérte); Románia nemzeti ünnepe – december 1., szombat; karácsony – december 25–26., kedd–szerda.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 219
szavazógép
2011-12-23: Közélet - :

Antal Árpád válasza Băsescunak

Antal Árpád, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke – utalva Traian Băsescu államfő kijelentésére, miszerint az RMDSZ gátolta meg az ország közigazgatási átszervezését – tegnap leszögezte: az RMDSZ támogatja a reformot, de azt nem lehet megvalósítani másfél millió magyar ellenében.
2011-12-23: Közélet - Mózes László:

Külföldi hírek

Újra leminősítették Magyarországot
Megvonta a befektetési ajánlású besorolást Magyaror­szág­tól szerdán a Standard & Poor’s. A nemzetközi hitelminősítő szerda este Londonban bejelentette, hogy egy fokozattal, az ed­digi BBB mínusz/A-3-ról egy fokozattal BB plusz/B-re módosította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság besorolását, amelyre további leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátást adott.