Kőnig, a felfedező

2012. február 20., hétfő, Közélet

Világunkat és letűnt korokat egyaránt élénk érdeklődéssel figyelő, mély összefüggésekben gondolkodó, műveit avatott precizitással alkotó Leonardo-formátumú képzőművészt ismerhettek meg hét végén Sepsiszentgyörgyön az érdeklődők.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Kőnig Frigyes Munkácsy-díjas festő- és grafikusművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora három kiállítással, könyvbemutatóval, diákoknak tartott előadással mutatkozott be Háromszéken.
Pénteken a Plugor Sándor Művészeti Líceumban tartott előadásán Kőnig Frigyes bemutatta a Magyar Képzőművészeti Egyetemet, mely "a tradicionalitásról és a jelenről szól", ugyanakkor a budapesti intézmény próbálja szorosabbra fűzni szálait a sepsiszentgyörgyi művészeti líceummal, további találkozások szervezésében érdekeltek. Alkotásait ismertetve arra is bátorította a diákokat, nagyon fontos megtanulni dolgozni, az érdeklődés nem elég az érvényesüléshez. A szakma időtlenségéről beszélt, "a művészetben az a csodálatos, hogy a remekművek nem évülnek el". Az egyetem honlapján "be lehet menni" az intézmény könyvtárába, ahol nagyon sok minden megtalálható. Bejelentését, hogy a Magyar Képző­művészeti Egyetemen Szent György szobrának másolatán dolgoznak (a Kolozsvári testvérek eredeti alkotása Prágában látható), mely Sepsiszentgyörgyre kerül, taps fogadta.
A szombati eseménysor délután kezdődött, a Lábas Házban megnyílt Várak című kiállítása, illetve a tárlat kiegészítéseként bemutatták Historia Picta Castellorum című kötetét, a művésszel Kovács Kázmér építész beszélgetett. Köszöntőjében Sztakics Éva alpolgármester, a rendezvénysorozat fővédnöke is bejelentette, idén Sepsiszentgyörgyön felállítják a Szent György-szobrot, Kőnig Frigyest pedig arra biztatta, térjen vissza városunkba. Kőnig következő, Orbis Pictus (Festett világ) című tárlatát a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben Szücs György, a Magyar Nemzeti Galéria megbízott főigazgatója nyitotta meg, szövegének frappánsan Kőnig, a felfedező címet adva. – Eleven, szerteágazó érdeklődésű, alkotásaihoz a játékosság és a komolyság kettősségével lehet közelíteni, örök kíváncsi, kutató, varázslatos kezű képzőművész – mondta. A harmadik, Képzelet és kontinuitás című kiállítás az Árkosi Kulturális Központban nyílt meg Kőnig Frigyes vetített képes tárlatvezetésével.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 767
szavazógép
2012-02-20: Közélet - Farkas Réka:

Magyar napok Székelyföldön

Összehangolt, magyarságot és székelyföldi identitást erősítő programokat kívánnak szervezni az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) helyi szervezetei, ezért a széki elnökök szombaton Sepsiszentgyörgyön a Székelyföldi Egyeztető Tanácsban vették számba az elmúlt esztendőt, tárgyaltak az idei tervekről.
2012-02-20: Közélet - Farkas Réka:

Visszaadnák Barót rangját (Bemutatták Lázár-Kis Barnát)

Erdővidék valós központjává szeretnék visszaváltoztatni Barótot – jelentették be az RMDSZ polgármesterjelöltjének sepsiszentgyörgyi bemutatásán. Lázár-Kis Barnát elkísérte két pártbéli vetélytársa, Váncza Tibor és Nagy József is, ily módon jelezve: egy csapatként kívánnak dolgozni az RMDSZ jelöltjének sikeréért.