Magyar–román diplomáciai csörteÉrtetlenkedik a bukaresti külügy

2013. augusztus 17., szombat, Világfigyelő

Konjunkturális látszatpolitikai lépésnek tartja a román külügyminisztérium azt, hogy Németh Zsolt, a magyar külügyi tárca parlamenti államtitkára csü­törtökön bekérette Románia budapesti nagykövetét.
 

A román külügyminisztérium pontosításokat fűzött ahhoz a hírhez, hogy Németh Zsolt szóbeli jegyzékben utasította vissza és cáfolta Titus Corlăţean román külügy­miniszter marosfői kijelentését, amely szerint a nemzeti összetartozásról szóló törvény „a versailles-i békerendszer meg­kérdőjelezését” célozná. „Titus Corlăţean álláspontja nem új, és nem kellene meg­lepnie a magyar felet. Ez a jogszabály nyil­vánvalóan a trianoni békeszerződés úgymond igazságtalan jellegét akarja napirenden tartani, amit Románia nem tud méltányolni” – mutatott rá a bukaresti külügyi közlemény.
A román külügyminiszter csütörtök este a Digi24 hírtelevízió élő műsorában kifejtette: aránytalannak érzi, hogy Traian Băsescu államfő hétfői váratlan kirohanására Budapest nagyon visszafogottan, míg az ő évek óta hangoztatott álláspontjára sokkal határozottabban reagált. Corlăţean szerint az azonos politikai családhoz tartozó román államfő és magyar miniszterelnök valójában továbbra is jól megérti egymást, kölcsönös szolgálatokat tesznek egymásnak, egymás szavazó­bá­zisát erősítve a nacionalista retorikával.

Ponta: felelőtlen Băsescu
Traian Băsescu Magyarországot illető kijelentései teljességgel aberránsak – jelentette ki Victor Ponta kormányfő tegnap Suceaván. Kifejtette: államelnökként nem tehetsz ilyen kijelentéseket, legfeljebb „egy román Jobbik elnökeként”. Ponta véleménye szerint Budapest pont ezt akarja: „legyen Romániában egy olyan felelőtlen politikus, mint Băsescu úr, hogy aztán pingpongozhassanak vele”. Victor Ponta leszögezte: a bukaresti kormány stratégiája az, hogy „megmutassa, a szélsőségesség és a felelőtlenség a túloldalról jön (...), hogy mi vagyunk azok, akik felelősen viselkedünk”.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 813
szavazógép
2013-08-17: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

A nagy királyért szólnak a harangok

Augusztus huszadikán államalapító királyunkra emlékezünk, különösképpen ott, ahol a katolikus templomok védőszentje Szent István. Ünnepi szentmisékre, templombúcsúra hívják a híveket a harangok, de az augusztus 20-át megelőző vasárnap a nagy királyról szól a szószéki beszéd számos protestáns istentiszteleten is. Ilyenkor ideje szólni a helyről, a templomokról is, mert ezek az élő emlékezés színterei. Háromszék több településén már a hétvégén ünnepi szentmisék, búcsúk során emlékeznek az állam­alapító királyra.
 
2013-08-17: Világfigyelő - :

Partnereket keres az SZNT

Nyílt levélben fordult a Kárpát-medencei önkormányzatokhoz Izsák Balázs, az SZNT elnöke, támogatást kérve polgári kezdeményezésükhöz, ahhoz az európai mozgalomhoz, amelynek célja a nemzeti, nyelvi, kulturális sajátosságokkal rendelkező régiók – köztük Székelyföld – védelme.