Mesterséges vízesések New Yorkban

2008. február 6., szerda, Magazin

Négy hatalmas vízesést építenek fel New Yorkban Olafur Eliasson dán képzőművész tervei alapján a nyár három hónapjára, hogy fellendítsék a turizmust, és 55 millió dollár extrabevételre tegyenek szert.

A négy óriásvízesés, amelyek egyike a Brooklyn hídról fog alázuhogni, 15 millió dolláros beruházással valósul meg. Ez az összeg magánszemélyek adományaiból kerül ki. A vízesések 30―40 méter magasak lesznek, vagyis körülbelül akkorák, mint az amerikai szabadságszobor. Három vízesés ― köztük a Brooklyn hídnál tervezett ― az East Riverbe és a New York-i kikötőbe fog ömleni hatalmas állványokról, mivel Eliasson elképzelése az, hogy ez a megoldás jól illik az állványokkal teli New York látványához. A vízesések július derekától október közepéig lesznek a helyükön.

A város vezetősége megpróbálja felülmúlni Christo és Jeanne-Claude művészpáros projektjének sikerét: ez volt a The Gates, azaz A kapuk, amely 1,5 millió látogatót vonzott a városba 2005 februárjában. A Circle Line hajóvállalat ingyen szállítja majd az érdeklődőket a vízesésekhez, bár ― mint Eliasson elmagyarázta ― az utasokat nem lehet olyan közel vinni a lezúduló vízhez, mint a Niagara-vízesésnél. ,,Hatalmas mennyiségű vízről van szó, és nem lenne tanácsos alámenni" ― mondta Eliasson.

A vízesésekhez szükséges szivattyúkat újrahasznosítható energiával működtetik majd, és éjszakánként takarékos megvilágítást fognak kapni, ezért ― mint Eliasson mondta ― nem Las Vegas-i stílusban fognak csillogni-villogni.

Olafur Eliasson Koppenhágában született 1967-ben, és legismertebb installációja a The Weather Project (Az időjárási projekt) 2003-ból, amely a Tate Múzeumban volt látható: hatalmas napkorong tükrökből, lámpákból és működből. Több mint kétmillióan látták.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1318
szavazógép
2008-02-06: Közélet - Hecser László:

Beosztani a keveset (Év elején a falugazdák)

Beszélgetés BROTEA OLGÁVAL, Nagyajta polgármesterével
Nagyajta polgármestere elismeri: a tavaly vállaltakból nem mindent sikerült teljesítenie, viszont mintegy ellensúlyozásként évek óta húzódó gondokat orvosolt. Bővült a közvilágítás, Bölönnel közösen iskolabuszt indítottak Barót felé, rendbe tették a tűzoltószertárt, és újralétesült az önkéntes tűzoltó-alakulat is.
2008-02-06: Közélet - Farcádi Botond:

A törvényhozás adósságai (Jegyzet)

Viharosnak ígérkező parlamenti ülésszak kezdődött a hét elején: a törvényhozásnak régóta megígért, ám a bizottságok labirintusában elakadt jogszabályokat kellene kidolgoznia és elfogadnia.