JegyzetA törvényhozás adósságai

2008. február 6., szerda, Közélet

Viharosnak ígérkező parlamenti ülésszak kezdődött a hét elején: a törvényhozásnak régóta megígért, ám a bizottságok labirintusában elakadt jogszabályokat kellene kidolgoznia és elfogadnia.

A törvényhozási folyamatnak pedig vélhetően egyáltalán nem kedvez, hogy közelednek az önkormányzati, majd a parlamenti választások. Ráadásul az alkotmánybíróság döntései is bonyolítják a helyzetet: a taláros testület ugyanis az ország alaptörvényébe ütközőnek ítélte azt az átvilágítási jogszabályt, amelynek alapján döcögve bár, de elkezdődött a közélet megtisztítási folyamata, több politikusról, egyházi vezetőről kiderült, hogy együttműködött a volt titkosszolgálattal. Ugyancsak a taláros testület döntése odázhatja el az egyéni körzetes választási rendszer bevezetéséről szóló jogszabályt, amelyért korábban felelősséget vállalt a kormány.

És bár egyelőre ez a két jogszabály tűnik a legsürgősebbnek, a jelek szerint nincs meg a kellő politikai akarat sem az egykori szekusok leleplezésére, sem pedig a választási reformra. És miközben populista, esetleg nacionalista intézkedések sorozata születik majd a választók szavazatáért folyó versenyben, a társadalmi szempontból valóban fontos kérdésekre — mint amilyen a tanügyi jogszabálycsomag vagy a kommunista rendszer kiszolgálóit a közéleti szerepvállalástól eltiltó átvilágítási törvény — valószínűleg nem marad majd idő. És akkor még nem szóltunk a magyarság számára fontos kisebbségi törvényről, melynek elfogadása a jelenlegi politikai helyzetben lehetetlennek tűnik.

Előfordulhat tehát, hogy megtorpan az átvilágítási folyamat, az oktatási reform ismét csak választási szlogen lesz, a magyarság pedig legfeljebb annak örülhet majd, hogy nem szavaznak meg túlságosan nacionalista jogszabályokat, mint például a Dan Voiculescu-féle tervezet, amely megfosztaná állampolgárságától azokat, akik nem beszélik a román nyelvet. A parlament által felhalmozott adósságokat pedig megfizeti majd a lakosság, kamatostul.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-02-06: Magazin - x:

Mesterséges vízesések New Yorkban

Négy hatalmas vízesést építenek fel New Yorkban Olafur Eliasson dán képzőművész tervei alapján a nyár három hónapjára, hogy fellendítsék a turizmust, és 55 millió dollár extrabevételre tegyenek szert.
2008-02-06: Közélet - x:

Kétoldalú függetlenség szóba jöhet

Románia nem ellenzi Koszovó függetlenségét, viszont nem ért egyet azzal, hogy olyan megoldás szülessen, amely nem élvezi Belgrád és Pristina együttes támogatását — nyilatkozta Adrian Cioroianu külügyminiszter tegnap Bukarestben.