Minisztercserék liberális módra

2008. február 12., kedd, Közélet

Minisztercserékkel próbál kilábalni a Nemzeti Liberális Párt a kormányválságból. Teodor Meleşcanu jelenlegi honvédelmi és ideiglenes igazságügyi minisztert jelölik az igazságügyi tárca élére, a védelmi minisztériumot Radu Stroe szenátor, a hírszerző szolgálat tevékenységét felügyelő bizottság elnöke venné át. Minderről az NLP politikai bürója döntött tegnap reggel.

Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök ettől a lépéstől reméli, hogy megoldódik a válság, de csak azt követően küldi el az államfőnek jóváhagyásra a miniszteri kinevezéseket, ha megjelenik a Hivatalos Közlönyben az alkotmánybíróság Norica Nicolai kinevezése ügyében hozott döntésének indoklása. A miniszterelnök szerint Meleşcanu január 15. óta tartó ideiglenes megbízatása alatt bebizonyította, hogy jól el tudja látni az igazságügyi tárca vezetését, Romániának az igazságügy terén vannak problémái az EU-val, komoly vállalásokat kell teljesítenie a következő fél évben, melyeket nem szabad elszalasztania. A honvédelmi tárcára vár az áprilisi NATO-csúcs megszervezése, Radu Stroe kormányfőtitkárként már bizonyította szervezési képességeit — indokolta a liberálisok döntését Tăriceanu. Hangsúlyozta, Norica Nicolait nem hagyták cserben, csakis az alkotmánybíróság döntése miatt álltak el kinevezésétől. Ugyanakkor a liberálisok tegnapi ülésükön bizalmat szavaztak Norica Nicolainak.

Amint várható volt, az ellenzéki pártok többsége rögtön a bejelentés után elítélte a miniszterek rotációját. Legtöbben a NATO-csúcs szervezése miatt aggódnak, Mircea Geoană SZDP-elnök szerint a döntés nem vezet a politikai válság megoldásához, a liberálisok toldozni-foltozni próbálják süllyedő hajójukat. Geoană szerint jó megoldás csak akkor születhetett volna, ha a kormányfő konzultál a politikai pártokkal, és közösen keresik a kiutat. Az SZDP egyébként tegnap a Tăriceanu-kormány becsületbeli lemondását kérte, szerintük Románia csak így léphet ki a politikai, intézményi, alkotmányos, gazdasági és szociális válságból. A lemondás előrehozott választásokhoz vezetne, esetleg a helyhatóságiakkal egy időben. Mircea Geoană már a liberálisok döntése előtt jelezte, pártja nem szavazza meg a Tăriceanu-kormány átszervezését, és egyetlen olyan törvényt sem, amelyet a jelenlegi hatalom javasol, de kiemelte, egyelőre nem áll szándékukban bizalmatlansági indítványt benyújtani. Megfigyelők szerint ez egyértelmű jelzés volt a liberálisok számára, hogy a parlamentben nem számíthatnak a szociáldemokraták támogatására, így nem próbálkoztak kormányátalakítással. A minisztercserékhez nincs szükség a parlament jóváhagyására, ám Traian Băsescu államfőnek alá kell írnia a két javasolt miniszter kinevezését is. Megfigyelők valószínűnek tartják, hogy Meleşcanu újabb megbízatása elé nem gördít akadályt az államfő, ugyanakkor elképzelhetőnek tartják, hogy Stroe személye nem nyeri el tetszését.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 203
szavazógép
2008-02-12: Nemzet-nemzetiség - Bakk Pál:

Bálint Gábor útban hazafelé

A szentkatolnai születésű Kelet-kutató és nyelvtudós Bálint Gábort (1844—1913) hamar elfeledte az utókor. A magyar tudományosság többnyire elhallgatta, a közös emlékezetből pedig kiesett.
2008-02-12: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Élni azzal, mit ajánl a föld (Év elején a falugazdák)

Beszélgetés Bács Csabával, Sepsibükszád polgármesterével
A vidék altalaja felette gazdag hasznosítható ásványkincsekben. A festői táj, a falusi turizmus, a természeti kincsek értékesítése — többek között ezekre alapozhatnak a jövőben, folytatva az önállóságának negyedik évéhez közeledő község eddigi számos megvalósítását.