Böjtös hetek

2008. február 14., csütörtök, Család

A nagyböjt második vasárnapja böjt-másodvasárnap vagy nevetlen vasárnap. A harmadik böjt harmadvasárnap, böjtközépvasárnap, fébűtvasárnap — utalva a böjti időszak félidejére.

A görög katolikusoknál ez a kereszthódoló vasárnap. Ezen a napon vecsernye után felkeresték az útszéli, határbéli kereszteket, ahol közös ájtatosságot tartottak.

A rá következő szerdát is külön névvel illették: böjtközépnap, böjt dereka, félböjtszerda.

A negyedik hét neve: sükethét, süketvasárnap. A guzsahét, guzsalyütő vasárnap megnevezés arra utal, hogy az asszonyok befejezték a télen végzett szövés-fonást, mert tavaszodott, kezdődött a mezei munka.

Ötödik a feketehét, feketevasárnap. E naptól a feltámadási szertartásig a templomi feszületeket, továbbá a főoltár képét violaszín lepellel takarták el, talán a nap evangéliumával összefüggésben: ,,Jézus azonban eltűnt, és kiment a templomból." Odahaza is fekete kendővel, ruhával takarták le a szentképeket.

Hatodik a virághét, illetve virágvasárnap, amelyet a nagyhét követ.

(Új Ember Magazin)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1318
szavazógép
2008-02-14: Család - Bernád Ilona:

Népi immunerősítő módszerek (Gyógyítónk a természet)

(folytatás január 31-i számunkból)
Udvarhelyszéki adatközlőnk elmondása szerint családja a napot gyümölccsel kezdi. Reggel éhgyomorra azért ajánlott a gyümölcs, mert az üres gyomornyálkahártyán keresztül a gyümölcscukrok, vitaminok, ásványi elemek, nyomelemek gyorsan, akadály nélkül felszívódnak, míg ha szilárd étellel társítjuk őket, a bélben erjedés indul meg, rothadó gázok keletkeznek, amelyek puffadást, rossz közérzetet okoznak. Egyetlen kivétel az alma, de erről majd külön szólunk.
2008-02-14: Család - x:

A házasság tartósabb

Európa középső és délkeleti felében az élettársi együttélések aránya jóval alacsonyabb, mint Nyugat-Európában, a házasság még mindig első helyen áll az együttélési formák között.