Díszállatok a lakásbanRozellapapagáj

2008. február 14., csütörtök, Család

A rozellapapagáj hossza 30 cm, feje és begye vörös, pofafoltja fehér. Hátán és szárnyán a fekete tollak szegélye zöldessárga, farcsíkja halványzöld. Begyének alsó része sárga, a has halványzöld, a fartájék és az alsó farkfedők vörösek. Szárnya 15,5 cm hosszú, középső szárnyfedői feketék, az evezők külső zászlói és az alsó szárnyfedők kékek, a farka 16 cm hosszú, a középső tollak sötétzöldek némi kékes árnyalattal, a külső tollak halványkékek fehér csúcsi résszel. A lába szürke.

A tojó fején és begyén a vörös szín halványabb és kisebb kiterjedésű, pofafoltja kicsit szürkésebb lehet, a szeme körül néhány barnásszürke toll van, szárnyának alsó felületén fehér szalag látható.

A fiatalok a tojóra hasonlítanak, egyéves korukban válnak ivaréretté. Átlagos élettartamuk tizenöt év.

Őshazája Délkelet-Ausztrália, elterjedőben Új-Zé­landon. A part menti és hegyvidéki fákkal nem sűrűn borított területet kedveli, gyakran látható a városok útjain, parkjaiban és családi házak kertjében, párban vagy kisebb csapatokba verődve. Röpte hullámzó jellegű és gyors. Nem lármás, inkább kellemes, csengő hangú madár, jellegzetes a ,,kvít-kvít" fémes csipogás, vészjele éles, átható.

A madár tartására szolgáló röpde légtere legyen legalább négy köbméter. Lehet kalitkában is tartani, de ez esetben biztosítani kell a napi röptetést a szobában. Hamar megszelídül, a szelíd madár viszont akár akaratossá is válhat. Aktív természetű, jól repülő, szívesen fürdik, csipeget friss ágakat, keres eleséget a talajon, ezért érdemes félévente féregűző kúrát végezni.

Alaptápláléka magkeverék: napraforgó, köles, kendermag. Ezt kisállat-kereskedésben lehet kapni. Feltétlenül ki kell egészítenünk lágy eleséggel: zöldséggel, gyümölcsökkel, lisztkukaccal.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1318
szavazógép
2008-02-14: Család - x:

A házasság tartósabb

Európa középső és délkeleti felében az élettársi együttélések aránya jóval alacsonyabb, mint Nyugat-Európában, a házasság még mindig első helyen áll az együttélési formák között.
2008-02-14: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Ahol pénzt hoz az osztováta, a varrógép és a horgolótű (Magánipar falun)

Dávid Vilma — osztovátán a székely csíkos
Több éve is már annak, hogy meglátogattuk Dávid Alpár szabómester bodosi műhelyét. A 36 éves fiatalember tizenöt éve folytatja mesterségét, de négy évvel ezelőtt még a székelyföldi női és férfi népviseleteket tanulmányozta.