A Maszat-hegy lejtőin

2014. május 17., szombat, Magazin

Zenés kalandjátékra hívta fiatal és idős (az alcím szerint 6–99 éves korig) nézőit a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata és a Yorick Stúdió, így kalandra vágyva ültek be többször is az ennek megfelelően „vegyes” összetételű nézők a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermébe.

S a kaland jól indult, Andris, a hétköznapi legényke a mindig kötelező, de mindig durcásan fogadott lefekvés közben levelet kap (a szél különös játéka) Maszat Jankától, aki segítséget kér, hiszen a Maszat-hegy két oldalán húzódó ellentétes két világ között – a Paca cár által vezényelt koszbirodalom és a Szeplőtelen Szilvia által irányított sterilvilág – azé a győzelem, aki megszerzi Janka kegyeit. Hő­sünk természetesen elindul, hogy az egyébként tudtán kívül királykisasszonyi örök­séggel rendelkező kislány megtalálja a helyes utat.
Varró Dániel vers-meséje Presser Gábor visszafogott zenéjével nagyszerű lehetőséget ad, hogy egy klasszikus meseszituáció, a jó és a rossz harcának keretében a kaland kibontakozzék. S még csak nem is valamilyen népmesei környezetben, hanem itt és most, a minket körülvevő világ mesésre hangolt kulisszái között. De nem feltétlenül a különleges figurák által benépesített történések, hanem a nyelv megszemélyesített ötleteinek kalandja ez, ahol a hősök nevükben, de teljes valójukban hordozzák karakterüket, ahol az irodalmi utalások nem csupán történeti, hanem (vers)formai megoldásokban is felsejlenek.
Nos, talán ez az a pont, amikor egy színpadra állításnál el kell dönteni: melyik utat válasszuk, a (kaland)történet mozgalmas, sokelemes bemutatását (ez inkább a kisebbek rajzfilmes „előképzettségéhez” szabott), vagy a nyelvi játékok, az irodalmi utalások belső sokszínűségét, ötletességét (ez sokkal inkább a felnőttek „kalandja” lehet). E két világot a marosvásárhelyiek produkciójában nem sikerült összeegyeztetni. S bár látványban, sőt, néha ötletes színpadi megoldásokban nem volt hiány, a produkció – stílusosan szólva – csúszkált a Maszat-hegy lejtőin, hiányérzetet hagyva minden korosztályban. A ráhangolódás talán a kisebbeknek sikerülhetett jobban, még akkor is, ha nem érthették mindig, most éppen mi is történik a színpadon.
A színes, mozgalmas, sokszereplős, s ezáltal látványos előadásból persze korántsem hiányoznak a szórakoztatás jól bevált elemei, így bizonyára tetszett is a közönségnek. A hiányérzet később mégis óhatatlanul megfogalmazódik: érdemes kevesebbet meríteni, ha többet akarunk inni. Mert akkor könnyebben röpül a hajó, könnyebben és egyértelműbben lesz a jóknak jó, és aki rossz, annak vacak túl a Maszat-hegyen.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1299
szavazógép
2014-05-17: Magazin - :

Háromszék középkori várai

A Székely Akadémia előadás-sorozat e heti rendezvényén a házigazda, Kádár Gyula történész bevezetője után Bordi Zsigmond Loránd régész Háromszék középkori várairól tartott vetített képes előadást Sepsiszentgyörygön a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében.
2014-05-17: História - :

Sombori Sándor: Gábor Áron (11.)

Negyedik fejezet
Lészen ágyú!
Novemberben leesett az első hó Háromszéken. Ujjnyi fehér takaró lepte a zsindelytetőket, de az utcákon a csizmatalpak alatt vízzé válott. A mezőkön az őszi szántást nem tudta befedni, a barna göröngyök tarkállottak a hó alól. Olyan volt a mező, mint egy szakadozott, ócska báránybőr. Látnivaló volt, hogy az első hó nem marad meg, s még sokat kell a sarat dagasztani, míg beállnak a téli fagyok.