HoltvágányonMagányosan

2008. február 21., csütörtök, Család

A magány egy komplex állapot, mely fizikai és lelki egyedüllétet jelent, a társadalomtól való elszakadást. Számtalan válfaja, számtalan mélysé­ge van, és minden ember másképp viszonyul ehhez az állapothoz, ezért lehetetlen mindenikről szólni, csak az általános irányvonalakat vázolnám.

Vannak emberek, akik önként vállalják a visszavonult életmódot, például a remeték, akik jól is érzik magukat vállalt magányukban, hiszen lélekben nincsenek egyedül.

Mások időnként igénylik a magányt, ilyenkor letisztulnak a gondolataik, érzelmeik, megnyugszanak, és újult erővel vesznek részt a társas kapcsolatokban. Olyan emberek is akadnak, akik zajos társaság közepén is magányosnak érzik magukat, mert lelkileg nincsenek a többivel azonos hullámhosszon, viszont egy megfelelő társ mellett megszűnik a magányérzetük.

Ezek elfogadott vagy választott helyzetek, átmeneti állapotok, vagy szerves részét képezik valaki életének.

A magánynak létezik azonban olyan változata is, mely mély kétségbeesésbe kergeti az embert. Az ilyen típusú lény elesettnek és gyengének érzi magát egyedül, sőt, akár értelmetlennek az életét is. Ez az állapot kétségbeeséshez vezet, ami akár öngyilkosságba is torkollhat, például az öregek esetében.

A meg nem értettség, fölöslegesség érzése csak erősödik az idő múlásával, és az ember elveszíti kapcsolatteremtő képességét. Ellenséges érzéssel viszonyul a külvilághoz, kirekesztettnek érzi magát a társadalomból, súlyos esetekben furcsa szokásokkal, társadalomellenes cselekedetekkel kompenzálja magát. Élete egy csapdahelyzetként állandósul: minél inkább fél a magánytól, annál ellenségesebben viszonyul embertársaihoz, ez pedig még inkább elszigeteltté teszi.

Külső segítség nélkül szinte lehetetlen kitörni ebből az ördögi körből. Akinek környezetében ilyen személy él, és szeretne segíteni, inkább tettekkel, mint szavakkal, óvatosan teheti, de sok esetben a szakember segítségére is szükség van.

Mint mindig, a megelőzés — a támasz keresése, a segítségvállalás mások problémáinak megoldásában — nyújtja a legnagyobb segítséget a magánytól szenvedőnek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1318
szavazógép
2008-02-21: Közélet - Sylvester Lajos:

Két Ojtoz egymás mellett

Laktanyaépületek Ojtozban
1968 nevezetes esztendő volt Székelyföld történetében. Háromszéken nagy csatákat kellett vívni azokkal a helybeliekkel, brassóiakkal és bukarestiekkel, akik egy részét Brassóhoz akarták csatolni.
2008-02-21: Család - Puskás Attila:

Diktátorok gyermekkora (Ki vagyok?)

Tekintsünk el ezúttal azoktól a történelmi körülményektől, amelyek közismertek, s amelyek a XX. század véres színpadára szólították a század két népirtó diktátorát. Az a kérdés foglalkoztat: vajon volt Káin-jegy e két gonosztevő gyermekkorán, vagy sem? Egyáltalán meg lehet-e jósolni már gyermekkorban azt, hogy kiből ki lesz? Eddigi írásaim mintha ezt sugallnák: igenis, lehet. Vagy mégsem?