Díszállatok a lakásbanKis sándorpapagáj

2008. február 28., csütörtök, Család

Őshazája az Indiai-félsziget, Afrika. A hímnek jellegzetes gallérja van, ennek alapján különböztetjük meg a nemeket. A fiatalok a tojóra hasonlítanak. A farkuk egészen rövid, csőrük halványabb, íriszük szürkésfehér, hároméves korukban színesednek ki, ekkorra válnak ivaréretté.

A kis sándorpapagáj vagy örvös papagáj hossza negyven centiméter, alapszíne fűzöld, hasán kissé sárgásabb árnyalattal. Nagyon hasonlít a nagy sándorpapagájra, de annál kisebb, a tarkótáji rózsaszínű sáv csak keskeny szalag formájában van jelen, vállfoltja nincs. Szárnyhossza 15 cm, farka 20—27 cm, a két középső toll felső felülete kissé kékes árnyalatú, a csúcsa sárgászöld, a külső tollak felső felülete zöld, az alsóké egyöntetűen sárgászöld. A csőr két centiméter hosszú, a felső káva mélyvörös, fekete csúcsi résszel, az alsó fekete, bázisa sötétvörös, lába szürkés, irisze halványsárga, szürkéskék belső gyűrűvel. Átlagéletkora huszonöt év.

Tápláléka magkeverék: napraforgómag, kendermag, köles (állatkereskedésben kapható). A magkeveréket ki kell egészíteni zöldséggel, gyümölccsel, lágy eleséggel. A zöldségeket mosás után egészben vagy félbe vágva adjuk, mert nagyon szeret velük bíbelődni.

A fiatal példányok beszédre taníthatók, akár dallamokat is megtanulnak, de ez türelmet, kitartást igényel. Ma már a nagyobb tenyésztők kézben nevelik fel a fiókákat. Pár napos korukban kiemelik a fészekből, és mesterségesen táplálják. A pótmamaság rengeteg időbe kerül, az első etetés hajnali négykor kezdődik, az utolsó este tizenegykor. Eközben kétóránként, majd ahogy nőnek a fiókák, három-négyóránként kell etetni. A mesterséges nevelés két hónapig is eltarthat, és egy napot sem lehet kihagyni, mert a madár elpusztul. Ugyanakkor a megfelelő hőmérsékletet is folyamatosan kell biztosítani. Az ilyen madarak drágábbak, de teljesen szelídek, remek házi kedvenccé vállnak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1318
szavazógép
2008-02-28: Család - Puskás Attila:

Játék, eszköz, jópofaság... (Ki vagyok?)

Hivatásos dadákat képeznek — olvasom minap. Vagyis a munkájával elfoglalt szülő ,,pótszülőket" alkalmazhat. Jó, hogy ennek a ,,pótság"-nak van múltja, sőt, napjaink pénzadta ,,boldogság" utáni hajszájában mi sem természetesebb. Csakhogy...
2008-02-28: Család - Fekete Réka:

A depresszió leküzdéséért

A depresszióban szenvedők, valamint azok számára indít tájékoztató és terápiás tevékenységet a Kovászna Megyei Vöröskereszt, akiknek életét szomorúság, örömhiány jellemzi, alvászavaraik vagy étvággyal kapcsolatos problémáik vannak. A tevékenységeken ismereteket szerezhetnek többek között a depresszióról, annak kezeléséről, a visszaesés megelőzéséről.