Jobb megvárni?

2008. március 13., csütörtök, Család

A mindennapok dilemmája: ha éppen az orrunk előtt ment el a busz, induljunk-e tovább gyalog, vagy várjunk a következőre? A kérdésre végre egzakt matematikai válasszal szolgál két amerikai matematikus a Walk Versus Wait: The Lazy Mathematician (Gyalogolni vagy várni: a lusta matematikus) című cikkében. ,,Van egy busz, amely ritkán jár, de szinte háztól házig.

Felmerül tehát a kérdés: gyalog vagy busszal? A lusták számára mindig megéri a megállóban várni, de ugyanezt tanácsolhatjuk azoknak is, akik pontosan szeretnének a legrövidebb idő alatt megérkezni" — írják. Modelljük figyelembe veszi a távolságot, a buszmegállók számát, a gyalogos és a jármű sebességét, az indulás, az utazás és a várakozás idejét. Miután az algoritmust minden lehetséges változóval lefuttatták, a tudomány választ adott a kérdésre: mindig jobb várni, kivéve, amikor a járatsűrűség egy óra vagy annál ritkább, illetve amikor a célunk egy kilométeren belül található. (MTI-Panoráma)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-03-13: Család - Puskás Attila:

A műveltség forrásai (Ki vagyok?)

Olvasom a Fekete Réka által ismertetett, ún. PISA-vizsgálat eredményeiről szóló írást (Feketelistán a hazai oktatás, Háromszék, 2008. március 4.). Nem lep meg.
2008-03-13: Család - x:

Milyen legyen az előszoba (Lakberendezés)

Az előszoba sokszor a lakás legmostohább része, pedig ha úgy vesszük, ez a helyiség otthonunk legfontosabb pillére: itt ér bennünket az első benyomás, és távozáskor is itt pillantunk utoljára a tükörbe. Hogyan rendezzük be ezt a gyakran alábecsült helyiséget?