LakberendezésMilyen legyen az előszoba

2008. március 13., csütörtök, Család

Az előszoba sokszor a lakás legmostohább része, pedig ha úgy vesszük, ez a helyiség otthonunk legfontosabb pillére: itt ér bennünket az első benyomás, és távozáskor is itt pillantunk utoljára a tükörbe. Hogyan rendezzük be ezt a gyakran alábecsült helyiséget?

Huzat és por nélkül

Az előszoba klasszikus feladata a szél- és porfogás. Ez a szerep különösen kertkapcsolatos lakásoknál nagyon fontos. A padlólapok magas kopásállósága is alapvető szempont, mert a behordott homokszemcsék könnyen tönkretehetik a burkolatot. A társasházi lakásoknál egyszerűbb a helyzet, hiszen az előszoba nem közvetlenül az udvarra nyílik. Ilyen helyeken nem kell kényesen ügyelni a kopásállóságra, mivel a kosz és a kemény szemcsék nagy része már a lépcsőházban leverődik a cipőnkről. Az előtérben a könnyű takaríthatóság miatt nem szerencsés szőnyeget használni.

Bosszantó apróságok

Az előszobába tanácsos több lámpát is fölszerelni: a tükörhöz mindenképpen külön fény kell, és az általános, mennyezeti világítótest sem maradhat el. A helyiséget célszerű világos színekkel festeni és berendezni, még akkor is, ha van benne természetes megvilágítás — az előtér ugyanis pici, szűk tér szokott lenni, amelyet a világos árnyalatok frissebbé, kevésbé nyomasztóvá tesznek.

A villanykapcsoló sose legyen az ajtó mögött, hogy a sötétben kelljen tapogatózni. Jó ötlet lehet mozgásérzékelő villanykapcsoló beépítése: a szerkezet ajtónyitásra kapcsolja be a lámpát.

A bejárati ajtó megfelelő szigetelésére külön ügyelnünk kell, ha ugyanis huzatos az előszoba, a por bejut a lakásba. A szigetelésnél figyeljünk arra, hogy sem az ajtó alatt, sem pedig mellette ne legyen légmozgás.

Gyors pillantások

Az előszobát általában olyan fogadóhelyiségnek használjuk, amelyen keresztül közlekedni is tudunk. A falak és fogasok ezért nagyon praktikusak, de csak mértékkel. Tükör mindenféleképpen kell, mert a lakásból az előszobán keresztül távozunk, és ide is érkezünk — az első és utolsó pillantásokat tehát itt vethetjük öltözetünkre, frizuránkra. Fontos az is, hogy az előszobában bármikor le tudjuk dobni a táskánkat és a kulcsunkat, és a cipőnket is le tudjuk venni. Az előszobafalba épített padkák és a tároló- vagy cipősszekrények tetejére elhelyezett vékony párnák ezért nagyon praktikusak ülőalkalmatosság gyanánt. (hvg.hu)

(folytatjuk)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-03-13: Család - x:

Jobb megvárni?

A mindennapok dilemmája: ha éppen az orrunk előtt ment el a busz, induljunk-e tovább gyalog, vagy várjunk a következőre? A kérdésre végre egzakt matematikai válasszal szolgál két amerikai matematikus a Walk Versus Wait: The Lazy Mathematician (Gyalogolni vagy várni: a lusta matematikus) című cikkében. ,,Van egy busz, amely ritkán jár, de szinte háztól házig.
2008-03-13: Család - x:

Stresszhelyzet

Tízből nyolc magyar felnőtt rendszeresen stresszben él — derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet felméréséből. A tizennyolc év fölötti lakosság tizenkét százaléka ritkán és csupán három százaléka nem szokta magát egyáltalán stresszesnek érezni.