A világ legnagyobb nyomdája

2008. március 19., szerda, Magazin

Felavatták a News International (NI) brit lapkiadó vállalat új nyomdáját, amely minden eddigi nyomdaüzemnél nagyobb teljesítményre képes.

A huszonhárom futballpályányi területet elfoglaló nyomdában a Herefordshire megyei Broxbourne-ban tizenkét hatalmas gép dolgozik. Az üzem termelése hatvan percenként hetvenezer színes újság. Elődje, az NI bezárásra ítélt nyomdája a kelet-londoni Wappingban 30 000 lapot állít elő óránként. A szupermodern nyomdának leginkább a The Times vasárnapi kiadása, a The Sunday Times látja hasznát, mert a gazdasági rovat és számos melléklet — amelyek egyenként is vastagabbak, mint egy átlagos magyar napilap — számára péntek éjjelről szombat délutánra tolódik a lapzárta. A legfrissebb sporteredmények, például a Premier League szombati fordulójának eredményei, is bekerülnek az NI vasárnapi lapjaiba. Jelenleg több regionális újság vasárnapi számából kimaradnak a szombat esti meccsekről szóló beszámolók a szűk nyomdai határidő miatt.

Az NI 187 millió fontot (895 millió lej) költött az épületegyüttesre, amelynek helyén korábban egy faiskola és üvegházak voltak, és további 161 milliót (770 millió lej) fordított a gépek beszerzésére. A nyomda Rupert Murdoch, a lapkiadó ausztrál tulajdonosa szerint ,,a technológia katedrálisa". Az újgenerációs MAN Roland nyomdagépek olyan magasak, mint négy londoni emeletes busz egymáson, és a világszerte standardnak számító négy helyett hat oldalt nyomtatnak egyszerre, ami rögtön 50 százalékkal gazdaságosabbá teszi az üzemet a vetélytársakénál. A megtakarítást tovább növeli, hogy a wappingi hatszáz helyett kétszáz nyomdász is elég a nem automatizált feladatok elvégzéséhez.

A termelés április végén indul. A tizenkét nyomdagép hét közben éjszakánként 1,5 millió példányt állít majd elő a The Sun bulvárlapból, 550 000-et a The Times-ból és 600 000-et a The Daily Teleghraph-ból. Az újságokat az egyszerre harminchat kocsi megrakodására alkalmas, automatizált szortírozó központból szállítja el a vállalat kamionflottája a több ezer lapterjesztőhöz szerte az országban.

A BBC honlapján megjelent beszámoló szerzője szerint a nyomtatott sajtó hanyatlása miatt aggódók megnyugodhatnak, mert a csaknem 350 millió fontos befektetés azt jelzi, hogy az újságok még egy darabig biztosan nem tűnnek el.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-03-19: Magazin - x:

Fagyhalál meleg miatt

A korai melegedés miatt fagyhalál fenyegeti a fókafiakat a Balti-tenger környékén: mivel a jég az idén túl gyorsan olvad, a fiatal állatok azelőtt kényszerülnek beleugrani a jéghideg vízbe, mielőtt zsírrétegük elérné a kellően melengető vastagságot.
2008-03-19: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Kié a Székely Mikó Kollégium vagyona?

Hat évvel a visszaszolgáltatás után még mindig vitatott a Székely Mikó Kollégium tulajdonjoga. A híres sepsiszentgyörgyi iskola 2002-ben a restitúciós törvények szerint került az erdélyi református egyházkerület birtokába, vannak azonban, akik úgy vélik, hogy soha nem is volt az övé, ezért nem illeti meg.