Díszállatok a lakásbanJákópapagáj

2008. április 3., csütörtök, Család

Alapszíne halványszürke. Hossza harminchárom centiméter. Fején és nyakán a tollak szegélye világosabb, hasán sötétebb árnyalatú, a farcsíkja egészen világos, csaknem fehéresszürke. Az írisze sárgásfehér, csőre fekete, a lába sötétszürke.

A fiatalok farka sötétebb vörös, alsó farkfedőik szürkék, csak a csúcsi részük vörös, íriszük sötétszürke, hároméves korukban fejlődik ki a végleges színárnyalat. Addig változik, előbb világosszürke, később sárgás színű. Amikor áttörnek a farktollak, ezek a hím fiókák esetében vörösek, a tojóknál sárgásabb árnyalatúak.

Élőhelye: Elefántcsontpart délkeleti részétől kelet felé Nyugat-Kenyáig és dél felé Észak-Angoláig, Dél-Kongóig, Tanzánia északnyugati részéig.

Tápláléka túlnyomórészt az olajpálma termése, ezenkívül magvak, diófélék, zöldségek, gyümölcsök, bogyók. Vidám füttyentések a hangjelei, ha megzavarják, mély, sercegő hangot hallat.

Tartása sok türelmet és időt igényel, ha egy példányt akarunk tartani, akkor legalább fél köbméter légterű röptető szükséges. Télen fűteni kell a helyiséget, ahol tartjuk. Helyes bánásmód mellett a jákópapagáj akár nyolcvan évig is élhet. Kitűnő hangutánzó, elképesztően intelligens madár. Gazdájához nagyon ragaszkodik, és szereti, ha állandóan foglalkoznak vele. Ezért is történik meg, hogy ha elhanyagoltnak érzi magát, pótcselekvéshez folyamodik, például elkezdi tépni tollazatát.

Táplálása: a nagy papagájoknak való magkeverék. Szükséges még csíráztatott magokat, főtt kukoricát, sokféle zöldséget, gyümölcsöt, kevés mogyorót adni, meg sovány húst, főtt rizst, sajtot, joghurtot, sárgarépát, főtt tojást. Legyen előtte mindig fürtös köles, szépiacsont és természetesen friss ivóvíz.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-04-03: Család - Jártó Kocsis Edit:

Türelemhiány (Különös ,,hiánybetegségek”)

A türelem rózsát terem — tanít a jól ismert közmondás, majd tovább irányítja lépteinket, mondván: Lassan járj, tovább érsz.
2008-04-03: Család - Puskás Attila:

Névjegyünk az ujjlenyomatunk (Ki vagyok?)

Sorozatunk alapmotívuma, hogy mindenki egyedi, soha nem volt és megismételhetetlen. Az ember tudományokba gyűjtött, sok évszázados ismeretét vette ehhez igénybe e sorok írója: mindenekelőtt a genetikát, a lélektant, az orvoslás tudományát és persze életrajzokat, önéletrajzokat, no meg saját tapasztalatait.