Ki vagyok?Névjegyünk az ujjlenyomatunk

2008. április 3., csütörtök, Család

Sorozatunk alapmotívuma, hogy mindenki egyedi, soha nem volt és megismételhetetlen. Az ember tudományokba gyűjtött, sok évszázados ismeretét vette ehhez igénybe e sorok írója: mindenekelőtt a genetikát, a lélektant, az orvoslás tudományát és persze életrajzokat, önéletrajzokat, no meg saját tapasztalatait.

Most egy interdiszciplináris, de ma már önálló tudományt, a kriminológiát hívom segítségül. Biológiai létünk olyan külső jegyekkel ruházott fel, amelyeket egész életünkben magunkkal hordunk, s amelyek csak ránk érvényesek, csak minket, az egyént jellemeznek. Ezek egyike az ujjlenyomat (de a talp- és a tenyérlenyomat is).

A bőrlécrajzolat (dermatoglifa): a felhám redői, amelyek alatti réteg, az irha szemölcssorokat képez, ezeken át verejtékmirigyek pórusai jutnak a felszínre, s ezáltal az érintett tárgyon kirajzolódik a sajátosan örökletes és egyéni rajzolat. Egyébként kültakarónknak ezen jellegzetessége nem véletlen: segít a kéz munkájában, a fogásban. Bemutatjuk az öt alaptípust:

1. íves, 2. hurok, 3. ikerhurok, 4. spirális, 5. örvényes.

Már az ókorban (Anaxagorász, Arisztotelész) felkeltették a figyelmet (főleg a tenyér rajzolata) az embert jellemző tulajdonságokról árulkodó árkok, kirajzolódó bőrlécek, de aki lendületet adott az alkalmazásnak is, Darwin nagybátyja, Galton Francis (1822—1911) volt. Valójában azonban később, 1912-ben szolgált apasági bizonyítékként egy ujjlenyomat perben. Természetesen ahhoz, hogy bárhol a világon egy személy azonosítható legyen ujjlenyomat alapján, számos apró, de katalogizált pont szolgál a rajzolat alaptípusain belül az egyéni jelleg kimutatására.

Ami a tenyér rajzolatait, illetve a tenyérjóslást illeti (chiromantia), szintén örökletesen hozzuk magunkkal a rajzolatokat, de a tenyér vonalaiból kikövetkeztetett jövő nem tekinthető tudományosan megalapozottnak (bár egyes betegségek, pl. a Down-kór nyomot hagy a kéz formáján, tenyéren is).

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-04-03: Család - Kelemen László:

Jákópapagáj (Díszállatok a lakásban)

Alapszíne halványszürke. Hossza harminchárom centiméter. Fején és nyakán a tollak szegélye világosabb, hasán sötétebb árnyalatú, a farcsíkja egészen világos, csaknem fehéresszürke. Az írisze sárgásfehér, csőre fekete, a lába sötétszürke.
2008-04-03: Család - x:

Határtalan szerelmek

Nem ismer határokat a férfiak szerelme. Legalábbis erről tanúskodik egy felmérés, amely szerint mind több német férfi választ külföldi feleséget magának.