Igazgatók az iskoláról

2008. április 5., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Az iskolák jelenlegi helyzetét, a körülményeket, a tantervet, a tanár-diák kapcsolatot firtató sorozatunkban ezúttal a tanintézetek vezetőié a szó. Biró Bélát, a Székely Mikó Kollégium igazgatóját, Kerekes Dórát, a Mikes Kelemen Főgimnázium aligazgatónőjét, valamint Kerezsi Jánost, a Plugor Sándor Művészeti Líceum igazgatóját kérdeztük.

— Igazgatóként mit érez, amikor reggel belép az iskolába, milyennek tartja a légkört?

Biró Béla: Szeretek a Mikóban tanítani, tanórákon mindig jókedvem van. Szeretem a szakmám, és bár tudomást veszek arról, hogy az általam tanított tantárgy (a matematika) nem mindenkinek kedvence, mégis szívesen tanítom.

Kerezsi János: Az utcán haladva felfigyelek a kihallatszó zenére, s engedve ennek a csábításnak, belépek. Látom, hogy nem csak zene, hanem képzőművészeti és színészmesterség-képzés is folyik itt, s arra gondolok, mennyire szükség van az ilyen líceumokra.

Kerekes Dóra: A légkör jó, felszabadult egy kívülállónak is. A diákok civilizáltan viselkednek a folyosón, és köszönnek. A tanárok között is elég jó a hangulat, meg vagyok elégedve a tantestülettel.

— Hogyan látja az iskolai környezetet?

Biró Béla: Az iskola javítás alatt áll. Mivel az épület felett nem rendelkezünk, így annak infrastruktúráját nem javíthatjuk, de az osztálytermeket, a bútorzatot felújítottuk. Uniós pályázattal szeretnénk új tornatermet létesíteni, és kiegészíteni a kis épületet.

Kerezsi János: Eléggé tűrhető a környezet. Természetesen, sok dolgot kéne még helyrehozni, de úgy gondolom, az iskola elég jól felszerelt. Nemrég kaptunk új bútorokat, épül a bentlakás, szépül az iskola udvara, hangszereket és felszerelést biztosítunk zene- és képzőművészet szakos diákjainknak. A probléma csak az, hogy a költségvetésnek elegendőnek kellene lennie a rengeteg számla kifizetésére, a fejlesztésre, karbantartásra.

Kerekes Dóra: A javítás mindig ráfér az iskolára. Sajnos, számítógép-hálózata elég elavult, ezért az egész rendszer cserére szorul. Az udvaron több növény, zöldövezet és több ülőhely kéne.

— Megfelelőnek tartja-e a tantervet?

Biró Béla: Azt állítom, mint a ,,szenvedő" fiatalok, hogy túlzsúfolt, de szigorúan kell igazodnunk hozzá a vizsgák követelményei miatt. A csökkentéssel együtt még megoldásnak látom azt, hogy átfödötté kellene tenni a tantervet, hangsúlyt kellene fektetni a tantárgy használhatóságára, valamint összefüggőbbé kell tenni egyes tantárgyakat.

Kerezsi János: Szerintem rossz. Sok olyan dolgot kényszerítenek megtanulni, amire talán soha nem lesz szükség. Ehelyett fontosabb lenne a szakórák színességét bővíteni. Ezzel a tantervvel nem könnyítik, hanem nehezítik a diák munkáját.

Kerekes Dóra: A tanterv egyértelműen túlzsúfolt, és a diákok nem tanulnak úgy, ahogy kéne. Ezt a módszert használják védőfegyverként, viszont lelkesen részt vesznek versenyeken.

— Hogyan látja ön iskolája jövőjét? Milyennek képzeli el munkáját, iskoláját körülbelül tíz év múlva?

Biró Béla: Ha az Isten is megsegít, már nyugdíjas leszek, viszont remélem, hogy az iskola megmarad a maga hagyományőrző értékeivel, és nemzetünk identitásának, kultúrájának bástyájaként végzi munkáját.

Kerezsi János: Ha minden jól megy, még akkor is állni fog a lábán. Remélem, egy évtized múlva is a megfelelő képzést fogja nyújtani a diákok számára. A művészeti oktatásnak nem szabad megszűnnie, mivel nagyon kevés helyen található meg Európában.

Kerekes Dóra: Az a vágyam, hogy nyerjük el az EU-iskola státust, ami elsősorban azt jelenti, hogy nemzetközi kapcsolatok segítségével sokoldalú, széles látókörű, toleráns diákokat neveljünk. A diákok tudásszintje pedig nemzetközi szintet érjen el, tudjunk nemzetközileg elismert diplomákat biztosítani (nyelvvizsgák, ECDL stb.).

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-04-05: Kovakő - diákmelléklet - x:

Miért?

Csend van, a feszültség ott lobog a levegőben. A nap bíborban ragyogtatja a horizontot. Lassan a sötétség uralmának leáldozik, helyét az éltető fény veszi át. Felébresztve vele az egész határt.
2008-04-05: Kovakő - diákmelléklet - x:

Sajt, csoki, élmények Svájcból

Mindenki nagy izgalommal várta az indulás pillanatát. Az esős estén mindenki elfoglalta helyét a buszon, ki az emeleten, ki a földszinten. A már összeszokott kórus jó hangulatban integetett városának. A sepsiszentgyörgyi Mikes-kórus jó buszos szokásához híven gitár és dob kíséretében énekelte végig az utat.