Sajt, csoki, élmények Svájcból

2008. április 5., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Mindenki nagy izgalommal várta az indulás pillanatát. Az esős estén mindenki elfoglalta helyét a buszon, ki az emeleten, ki a földszinten. A már összeszokott kórus jó hangulatban integetett városának. A sepsiszentgyörgyi Mikes-kórus jó buszos szokásához híven gitár és dob kíséretében énekelte végig az utat.

Az első állomás a győri Szent László Katolikus Kollé­gium. Néhány óra alvás után, három határt átszelve (magyar—osztrák, osztrák—német, német—svájci) megérkeztünk a finomabbnál finomabb csokik és sajtok országába, Svájcba.

A fogadó családok már izgatottan vártak a wholeni kantoniskola előtt. Wholenről illik annyit elmondani, hogy egy Zürich melletti, körülbelül 30 000 lelket számláló kisváros, tele kedves emberekkel. A családoknál való elszállásolás néhányunknak nehézségeket okozott az angol- vagy németnyelv-tudás hiányosságai miatt. De legtöbben legyőztük ezt, gazdagítva nyelvtudásunkat.

Nem esett nehezünkre megszokni a luxust, ellenben a jó székely étrendhez szokott hasunk hiányolta a húst (ugyanis ott a zöldség nagyobb szerepet tölt be az étkezésben).

A forró termálvizű fürdőtől kezdődően az Alpok több mint 2000 méter magas fagyos szeléig mindenben részünk volt: a Habsburg-kastély, a Schiznach-fürdő, a Paul Schenner Institut kutatóintézet és mások.

Az iskola falai között kipróbálhattuk a havasi kürt használatát, valamint tanórákon is részt vehettünk. Végigjártuk Svájc nevezetesebb városait: Zürich, Luzern, és mindenhonnan sok emlékkel a szívünkben (és kezünkben) távoztunk. Persze, Svájc hagyományait, kultúráját is megismerhettük: a vasárnap a hagyományos reggeli kalács és tojás, és természetesen, a sajt nem maradhatott ki.

Mindenki legnagyobb bánatára hétfőn hajnalban, hét nap után búcsút vettünk ottani családunktól, frissen szerzett barátainktól, a kórustól, és több kiló csokival meg élménnyel megrakodva indultunk haza. Hazafelé útba ejtettük a parányi hercegség, Liechtenstein fővárosát, Vadúzt.

A csapat öt ország bejárása után hazáig tartó jókedvvel, a buszon is kellő hangulatot biztosítva ért haza álomutazásából.

Ferencz Júlia és Incze Nóra

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-04-05: Kovakő - diákmelléklet - x:

Igazgatók az iskoláról

Az iskolák jelenlegi helyzetét, a körülményeket, a tantervet, a tanár-diák kapcsolatot firtató sorozatunkban ezúttal a tanintézetek vezetőié a szó. Biró Bélát, a Székely Mikó Kollégium igazgatóját, Kerekes Dórát, a Mikes Kelemen Főgimnázium aligazgatónőjét, valamint Kerezsi Jánost, a Plugor Sándor Művészeti Líceum igazgatóját kérdeztük.
2008-04-05: Kovakő - diákmelléklet - x:

Locsolóvárás helyett kirándulás

Húsvét közeledtével mindig új színbe öltözik a város: a kirakatok Bálint-napi szíveit a húsvéti nyulak váltják fel.