Írás… Sárvár… Tanulságok…

2008. április 5., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Néha egy élethelyzet, néha egy érzelmi állapot, néha pedig egyetlen ember közelsége is elegendő ahhoz, hogy valaki tollat ragadjon, és papírra rója gondolatait.

Régebben én is csupán azért írogattam a magam verseit, mert egyszerűen ,,kijött belőlem". Általában mindenki ezt a választ adja, ha kérdőre vonják az írás miértjéről. Azonban nemrég rá kellett jönnöm, hogy egy szöveg megalkotása nem csupán az Isten adta tehetségtől függ. Ahhoz, hogy érvényeset alkothass, sokat kell tanulnod. Rengeteg munka és szorgalom eredményeként jön létre egy igazán jó mű.

Néhány hete abban a szerencsében részesültem, hogy részt vehettem a diákírók és diákköltők immár harmincegyedik alkalommal megrendezett sárvári találkozóján. Ez a rendezvény évtizedek óta a legjobb edzőtábor, ahol a fiatal vers- és prózaíró gyerekek szembesülhetnek hibáikkal, tanulhatnak idősebb és tapasztaltabb kollégáiktól, valamint elismert kortárs alkotóktól.

Olyan élményben volt részem Sárváron, melyet teljes őszinteséggel akár mérföldkőnek, megállónak is nevezhetek. A beküldött írások bírálói valóban arra tették a hangsúlyt, hogy kihozzák belőlünk a maximumot, hogy tanácsokkal lássanak el, és mesterségbeli fogásokat mutassanak meg. Rengeteg tapasztalattal és tanulsággal tértem haza Sárvárról. Ez a tanulság pedig nem más, mint a további intenzív keresés egy-egy szöveg megalkotásának labirintusában…

Van, aki önmagáért, van, aki az olvasóért, és van, aki csak egyetlen nagy életmű megalkotásáért ír. S az igazság tulajdonképpen az, hogy mindháromért íródnak a versek és prózák. Talán mindhárom szempont ugyanúgy jelen van egy-egy író, költő munkájában. A legfontosabb mégis az, hogy szeressük, amivel foglalkozunk.

Máthé Kincső

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-04-05: Kovakő - diákmelléklet - x:

Sok szeretettel Neked, te bohóc: Neked Bohóc

Volt egy tanárunk. Péternek hívják. Elég nehéz feladatot vállalt: nyolc drámás diáknak kellett megtanítania az újságírás csínját-bínját.
2008-04-05: Kovakő - diákmelléklet - x:

Ünnep. Gondolatok. Március tizenötök

Nyilvánvaló, miért vagy itt. Olvasgatsz. Érdeklődsz. Ahogy futod át a szavakat, azokat a momentumokat keresed, amelyek megfoghatnak. Ahogy egyre tovább jutsz, türelmetlenné válsz, nem érted, hogy miért kell neked egy ismeretlen szövegben elmerülnöd, aminek ráadásul március 15-ről kellene szólnia. 1848-ról. Hősökről. Kossuthról. A Batthyány-kormányról. Petőfiről.