Önkéntesek a közösség szolgálatában

2015. november 5., csütörtök, Közélet

Idén egyetlen tűzesettel kellett megküzdeniük a zágoni önkéntes tűzoltóknak, de az komoly kihívást jelentett. Egy szándékos gyújtogatás okozta múlt heti tűzvésznél ház, csűr, melléképület égett egyszerre, és a szomszédos porta épületei is veszélybe kerültek. A zágoni tűzoltók  vállvetve a hivatásosakkal több mint hat órán keresztül küzdöttek a lángokkal. Munkájuk eredményes volt, sikerült megakadályozniuk egy nagyobb tragédiát. A nehéz és veszélyes munkát a faluközösség szolgálatában, önkéntesen, minden anyagi fizetség nélkül végezték. Ennek ellenére akadtak olyanok, akik segítség helyett, a tűzvész helyszínén kritizálták munkájukat.

  •  A tűzoltóautók javítását is az önkéntesek végzik. A szerző felvétele
    A tűzoltóautók javítását is az önkéntesek végzik. A szerző felvétele

A zágoni önkéntes tűzoltók csapata 14 tagú, kettő papolci,  huszonévesektől nyugdíjasokig minden korosztály jelen van – mondta el érdeklődésünkre Erős Róbert, az egység parancsnoka. Három tűzoltóautóval rendelkeznek, az egyik folyamatosan Papolcon állomásozik. Érdekesség, hogy egy gépjárművet Zágon testvértelepüléséről, a lengyelországi Namyslowból kaptak. A kocsik folyamatos javításra szorulnak, ezt is az önkéntesek végzik. Idén két autót újítottak fel, minden szabadidejüket lefoglalta – mondta a parancsnok. Sajnos, kevesen vannak, akik a pontosságot, komoly hozzáállást, sokszor önfeláldozást megkövetelő önkéntes munkát vállalják. A csapatot bővíteni kellene, de nem „létszámpótlókra” van szükség – jegyezte meg Erős Róbert.
Tűzvész esetén a 112-es sürgősségi hívószámra érkező jelentés után először a hivatásos tűzoltókat riasztják, csak ezután a helyi önkénteseket. Ennek eredményeképpen némi késéssel indulhatnak bevetésre, viszont mindig ők kezdik meg a tűz oltását, lokalizálását. A zágoni önkéntesek saját telefonszámaikat is nyilvánossá tették – ezzel szerették volna könnyebbé, hatásosabbá tenni a riasztást. Az eredmény viszont más lett, a tűzoltókat folyamatosan felelőtlenek zavarták, viccelődtek velük, hamis riasztásokkal „ugratták” – osztotta meg rossz tapasztalatát Erős Róbert.
A polgármesteri hivatal tudatában van az önkéntes tűzoltócsapat fontosságának, ezért minden lehetséges támogatást megad az egységnek – jelentette ki Kis József polgármester. Legutóbb a Progresszió Leader Akciócsoport tagjaként pályáztak tűzoltó felszerelésre. A vissza nem térítendő támogatásnak köszönhetően közel 120 ezer lej értékben vásárolhattak nagy hozamú pumpákat, világító berendezést, más felszereléseket. A legnagyobb értékű készülék egy nagy teljesítményű áramfejlesztő, amely szükség esetén az egész falu villanyellátását biztosítani tudja – magyarázta Kis József.
A múlt heti tűzeset kapcsán a polgármester elmondta: érthetetlen, hogy egyes falubeliek bevetés közben is kritizálják az önkéntes tűzoltókat. Aki nem tud vagy nem akar segíteni, az legalább ne akadályozza a munkájukat. Inkább értékelni kellene, hogy mindenféle fizetség nélkül küzdenek a lángokkal, a község minden lakója érdekében szolgálnak, javakat, életeket mentenek – hangsúlyozta a polgármester.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 826
szavazógép
2015-11-05: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Ponta ment, a rendszer maradt

Közel egy éve, hogy Victor Ponta kormányfő elveszítette az elnökválasztást, és bár akkor sokan jósolták pályafutása végét, mégis tisztségben maradt egészen tegnapig, noha semmit nem tanult a kudarcból. Sőt: hibát hibára halmozott, mint egy félkegyelmű, aki folyton félreérti a világot.
2015-11-05: Vélemény - Farcádi Botond:

Ortodox kegyetlenség (Kármentő)

Egészen szélsőséges, mondhatni eszement vagy, ami még rosszabb: kegyetlen vélemények is elhangzottak a sajtó nyilvánossága előtt vagy megjelentek a közösségi oldalakon a bukaresti tragédiát követően, de ami a legijesztőbb, hogy sok esetben a legembertelenebb, az együttérzés csíráját is nélkülöző kijelentések az ortodox egyház képviselői részéről érkeztek.