A brokkoli fiatalítja az immunrendszert

2008. április 24., csütörtök, Család

A kor előrehaladásával a szervezet védekezőrendszere fokozatosan romlik, de egy új tanulmány eredményei szerint ez a folyamat egy antioxidánssal, szulforafánnal helyreállítható. Együnk sok brokkolit, mert abban sok a szulforafán — tanácsolják kaliforniai kutatók.

Az erélyes antioxidánst legnagyobb mennyiségben a brokkoli tartalmazza. Már korábban is tudtak róla, hogy növeli a szervezet méregtelenítő enzimjeinek hatékonyságát, és arra utaló adatok is olvashatók, hogy bizonyos rosszindulatú daganatok kockázatát csökkenti. Az antioxidánsok ellensúlyozzák az úgynevezett szabad gyökök egészségünket károsító hatását. Anyagcserénk folyamatosan termel szabad gyököket, illetve ezeket a szennyezett levegőben lévő részecskék útján is belélegezzük. A szabad gyökök erősen oxidálnak, ettől károsodnak a sejtjeink, de lassú oxidáció — rozsdásodás — zajlik érelmeszesedés során az ereinkben is. A szabad gyökök ezért megbetegítenek, öregítenek, ezt szervezetünk különböző antioxidáns eljárásokkal igyekszik ellensúlyozni.

A szabad gyökök fontos szerepet játszanak az öregedés folyamatában is, de eddig főleg azzal foglalkoztak a kutatók, miképpen keletkeznek ezek a károsító anyagok, és nem tisztázták, milyen utakon próbálják ezeket leküzdeni. Legfrissebb hírek szerint egyértelműen sikerült bebizonyítani, hogy az antioxidáns géneket és enzimeket ,,fogja munkára" a brokkoliban nagy mennyiségben található szulforafán, mégpedig úgy, hogy azok leküzdik a szabad gyökök sejtkárosító hatását. A karfiolban, a káposztában — és más káposztafélékben — is található, de legnagyobb mennyiségben a friss brokkoliban fordul elő. A gyomorban erélyesen gátolja a gyomorfekélyt okozó baktérium, a Heliobacter pylori szaporodását is.

A kutatók nem csupán azt igazolták, hogy ez a vegyület visszafordítja az idős kísérleti egerekben a sejtes immunválasz öregedéssel kapcsolatos romlását, hanem azt is, hogy ha ezekből az egerekből kivesznek ilyen immunsejteket, és azokat kémcsőben hozzák össze a gyógyhatású anyaggal, majd visszajuttatják a szervezetbe, az immunsejtek tevékenysége jelentősen javul, ,,visszafiatalodik". A gének által szabályozott élettani változások jobb megismerése lehetővé teszi, hogy a korosodó emberek immunrendszerének romlását új gyógyszerekkel javítani lehessen.

Ki tudja, hogy az Egyesült Államok korábbi elnöke ennek ismeretében megváltoztatja-e a véleményét? George H. W. Bush 1989-ben azt mondta: ,,Nem szeretem a brokkolit. Sose szerettem, amióta kisgyerek voltam, és anyám megetette velem. Most én vagyok az Egyesült Államok elnöke, és többé soha nem eszem brokkolit." Ekkor a termelők kétkamionnyi brokkolit küldtek a Fehér Házba.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-04-24: Család - Jártó Kocsis Edit:

Egyensúlyhiány (Különös hiánybetegségek)

Az öregember előttem lassan araszolgat egy láthatatlan vonal mentén, keze vízszintesen kinyújtva, olyan, mint egy kötéltáncos. Nem törődik senkivel, csak megfeszített figyelemmel követi a széles járdán a maga keskeny útját, mintha büntetés várna rá, ha letér. Beszűkült tudata így próbálja megvédeni a zuhanástól.
2008-04-24: Család - Puskás Attila:

Azonosító DNS-eink (Ki vagyok?)

Sorozatunkban már szóltunk olyan azonosító, személyiségünkről árulkodó jegyekről, mint az ujjlenyomat vagy írásunk. Jelen korunkban azonban a legfontosabb és legbiztosabb személyazonosító a DNS-ünk.