Iskolanapok a Református KollégiumbanCsend helyett szórakozás

2008. április 26., szombat, Kovakő - diákmelléklet

A Csendes napoknak már több éves hagyománya van iskolánkban. A diákpresbitérium szervezésében minden évben új ötletekkel bővülnek ezek a csendesnek nem mondható napok. Egy héten át változatos szórakoztatás, tanulás és kikapcsolódás diákoknak és tanároknak egyaránt.

Az egyhetes rendezvényre meghívást kapnak más református kollégiumok is az országból. Így próbálunk kialakítani és ápolni kapcsolatokat testvériskolákkal országos szinten is.

Az idei iskolanapokról igazán nem mondhatjuk, hogy csendesek voltak, mivel mozgalmas foglalkozások, játékok, versenyek kecsegtettek a heti programban. Fő célunknak idén a tanár—diák viszony javítását tűztük ki, ezért csapatversenyeket szerveztünk. A diákok csak akkor indulhattak a különböző versenyszámokon, ha egy tanárt is bevettek csapatukba. Nem volt különbség tanár és diák között, a csapatok minden egyes tagjának meg kellett dolgoznia a győzelemért.

Egy egész héten át tartó feladatot is kaptak, amelynek során a diákok is jobban megismerhették egymást, és ez a Gyilkolásos játék volt, melynek lényege, hogy rá kell venni a kijelölt személyt, végezzen el egy bizonyos feladatot. A tanárok előnyben részesültek, mivel nekik nehezen lehet nemet mondani, de volt, aki mégis kibújt a feladat alól, így megmenekült.

Az akadálypályán nem csak az ügyességet és gyorsaságot tettük próbára, hanem a csapatot vezető tanár intelligenciáját is. Egy csapat csak akkor indulhatott el egyes szakaszokon, ha a vezető tanár helyesen felelt a történelemmel, művészettel vagy általános műveltséggel kapcsolatos kérdésekre.

A délelőtti fáradalmakat a délutáni szabad programokon lehetett kipihenni, melyekre mindenkit szívesen láttunk. Akár az animációs esten, a játékdélutánon vagy a chill out-on is le lehetett vezetni a felgyűlt feszültséget. A ,,láthatatlan színház" nagy sikernek örvendett, hiszen majdnem négy órán keresztül sorban álltak az érdeklődő diákok, tanárok. Sajnos, így is akadt, akire már nem került sor, de úgy döntöttünk, hogy egy délután, iskolai programon kívül ismét megrendezzük a színházat, így aki a Csendes napok alatt nem került sorra, vagy nem tudott eljönni, annak lesz még egy lehetősége olyan élményt átélnie, amihez minden érzékszervére szüksége van.

Pénteken előadásokat mutattak be. A hét elején minden diák kiválaszthatta a neki tetsző előadót és témát, amire jelentkezett. A választható előadók, témák a következők voltak: Pető Mária: diákjogok, Sike Dezső: Játékos matematikai feladatok, Krecht Gyöngyvér: Etikett, Egyed Sándor: A boszorkányság, Ördög-Gyárfás Ágnes: Testbeszéd, Incze Zsolt: Az egyház és a fiatalság kapcsolata a XXI. században, Fazakas Mihály: A kulisszák mögött (a színházról).

A heti program nemcsak az iskolanapokon, hanem szombaton és vasárnap is folytatódott. A hét végi foglalkozásokat áhítattal nyitottuk meg, melyet csapatépítő játékok követtek. Délután számháború, este pedig gitárest szórakoztatta az érdeklődőket. A vasárnap istentisztelettel kezdődött a belvárosi református templomban, utána pedig az iskolában kézműves délutánon vehettek részt diákok, tanárok. Ezt követte az elmúlt héten történtek kiértékelése.

Makszim Tímea Helga

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-04-26: Kovakő - diákmelléklet - x:

Kávézó az iskolafolyosón (DT-hét a Mikesben)

Az iskola életében már hagyománnyá vállt Diáktanács-hetet idén április végén szervezte meg a Mikes Kelemen Főgimnázium diáktanácsa, ezúttal is sokszínű elfoglaltságokat kínálva az iskola diákjainak.
2008-04-26: Kovakő - diákmelléklet - x:

KOVAKÖ-toborzó

Öt évvel ezelőtt lelkes fiatalok úgy döntöttek, létrehoznak egy megyei szintű ifjúsági szervezetet, amely magasabb fórumokon is képviselheti a középiskolások érdekeit.