Különös hiánybetegségekA ráhangolódás hiánya

2008. május 8., csütörtök, Család

Az csak természetes, hogy mindig szaladunk, de ez sokféleképpen igénybe vesz minket: megköveteli a helyzet átlátását, az időbeosztást, a sorrend megállapítását. Ennek következményeként figyelmünk is megoszlik, hiszen jelenlegi cselekedeteink közben elkövetkezendő lépéseinket tervezzük, esélyeinket mérlegeljük.

Így egy furcsa időeltolódásnak vagyunk kitéve, mely nem enged ráhangolódni igazán a pillanatnyi cselekvésre, sem beszélgetésre. Gyerekeink a megmondhatói, hogy hányszor mímeljük a figyelmet, az érdeklődést, miközben máson gondolkodunk.

Te úgysem figyelsz rám! — hangzik el sokszor zavarba ejtően. Ilyenkor következik a lelkiismeret-furdalás, mert hát tényleg... Ha meg belefeledkezünk a meséikbe, játékba, fejtegetésükbe, ott settenkedik az agyunkban a ,,kisördög", aki folyton sürget, és nehezményezi a többi elszalasztott fontos dolgot.

Ha nem tisztázzuk magunkban ezt a helyzetet, akkor semmire sem tudunk ráhangolódni igazán, semmilyen szerepben nem érezzük jól magunkat, nem beszélve a lassan bekövetkező kommunikációhiányról, félreértésekről.

A felismerés az első lépés itt is a ,,gyógyuláshoz", majd következik a megbocsátás önmagunknak és másoknak a hasonló hiányosságok miatt. Jöhet aztán a ,,feloldozás", annak a gondolatnak az elfogadása, hogy nem lehet párhuzamosan sokáig mindent jól kézben tartani. Munkába járni, ott jól teljesíteni, odaadással figyelni mindig családtagjainkra, barátainkra, önmagunkra csak a helyzetre való ráhangolódás révén lehet. Ennek megfelelően a munkahelyen a munkánkra figyelünk, az ottani környezetre, félretéve családi problémáinkat. Otthon — ha rövid szakaszokban is, pl. étkezésnél — odafigyelünk családtagjainkra, majd a végzendő munkánkra szánunk figyelmet.

A barátokkal ne gyakran, de kötelességszerűen találkozzunk, hanem ritkábban, ám akkor odaadással vegyünk részt a közös programokban. Mindezek mellett még marad egy kis időnk magunkra is: pihenni, regenerálódni, elgondolkodni azon, hogy aznap mi volt a jó és mi a rossz.

Bármilyen hihetetlennek tűnik, de ilyen módon sok energiát spórolhatunk meg. Munkánk minőségibb lesz, elkerüljük a baleseteket, az utólagos magyarázkodást, bocsánatkérést, a fölösleges idegeskedést, a kimerülést.

A recept mindenkinek ajánlott, aki szeretne javítani életvitelén.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-05-08: Sport - x:

Leopold Jerzewski : Halál az erdőben

A kozelszki, a sztarobelszki és az osztaskovi tábor lengyel hadifoglyainak megsemmisítése 1939 decemberében kezdődött meg. Karácsony ünnepének előestéjén mindhárom táborból — felekezetre való tekintet nélkül — elszállítottak minden tábori lelkészt, összesen mintegy kétszáz embert. Ismeretlen helyen vagy helyeken meggyilkolták őket.
2008-05-08: Család - Puskás Attila:

Őssejtjeink — sejtőseink (Ki vagyok?)

Soha nem remélt lehetőség tárult fel nemrég az orvoslás tudományában. Pedig olyan egyszerű a ,,felfedezés", hogy azon kell csodálkoznunk, eddig senkinek nem jutott eszébe. Persze, miként majd alább erre is figyelmeztetünk, korántsem veszélytelen az ún. őssejtek ,,bevetése" az orvosi gyakorlatban.