Díszállatok a lakásbanBarátpapagáj

2008. május 8., csütörtök, Család

Őshazája Argentína, Paraguay, Uruguay és Kelet-Bolívia. Testnagysága huszonkilenc centiméter. Ivari kétalakúságnak nincs jele, a tojó feje talán valamivel kisebb, mint a hímé. A papagájok közt is a leginkább társaságkedvelők sorába tartozik. Kolóniákban költ.

Különlegessége, hogy nem odúban fészkel, mint a többi papagáj, hanem a nőstény hatalmas ,,várat" épít ágakból. Élőhelyén az ezer méternél magasabb hegyekben is előfordul. Természetes élőhelyén tövises gallyakból hordja össze a valóságos fészekvárat, amelyben számos járatot alakít ki. Egy-egy járat végén önálló fészkelőhely rejtőzik. Egy-egy ilyen ,,várban" számos pár otthonra lelhet. Ehhez az építményhez rendkívüli módon ragaszkodik, így tulajdonképpen szabadon is tartható, éles hangja viszont zavarja a szomszédokat.

Takarmányát zöldeleséggel, gyümölcsökkel és állati fehérjével (pl. lisztkukac) egészítsük ki. A hidegtűrésére jellemző, hogy 1956-ban a rendkívüli télen a mínusz 29 fokot is jól átvészelte a berlini állatkert szabadon tartott csapata. Volt már rá példa, hogy a kiszabadult párok fészkelni kezdtek, ezt felvételek is igazolják, bár a kinti költés nem bizonyított. Más madarakkal egyáltalán nem fér meg, erősebb papagájokat is bátran megtámad, hogy elűzze a fészekvár közeléből. Ha idegent lát, vagy veszélyt sejt, éktelen rikácsolásba kezd. Mozgékony, zajos madár, rengeteget és erősen csipeget, szeret fürödni, bátor. Eredeti élőhelyén, síkvidéki és középhegységi erdőkben, szavannákon és farmokon egyaránt előfordul. A táplálkozóhelyeken akár több száz madár is összeverődik, biztonságukról őrszolgálat gondoskodik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-05-08: Család - Puskás Attila:

Őssejtjeink — sejtőseink (Ki vagyok?)

Soha nem remélt lehetőség tárult fel nemrég az orvoslás tudományában. Pedig olyan egyszerű a ,,felfedezés", hogy azon kell csodálkoznunk, eddig senkinek nem jutott eszébe. Persze, miként majd alább erre is figyelmeztetünk, korántsem veszélytelen az ún. őssejtek ,,bevetése" az orvosi gyakorlatban.
2008-05-08: Család - x:

Milyen veszélyeket rejtenek a kozmetikumok? (2.)

Nem kell mindennek bedőlni
Bár a kozmetikai piac forgalma milliárdokban mérhető, roppant kevés információt találunk a krémek hosszú távú hatásáról — mondta a hvg.hu-nak Nyirkos Péter bőrgyógyász, de azt is hozzátette hamarjában: nem kell a rémhíreknek bedőlni.