Cilinder és legyező az árkosi kastélyban

2008. május 24., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Széchenyi (1791. szeptember 21., Bécs — 1860. április 8., Döbling) — politikus, író, ,,a legnagyobb magyar", eszméi, működése és hatása által a modern, az ,,új Magyarország" megteremtője.

A Széchenyi-bál hőskora

...és a közelmúlt

Bál (az olasz ballo, balare = táncolni szóból ered) — az úgynevezett báli szezonban megtartott, zártkörű, vendéglátással kiegészülő ünnepélyes táncalkalom, melyet kiegészíthet szórakoztató műsor is.

Remélem, nem sértésként fogadod a szavak értelmezését, Te, aki olvasod ezt a cikket, ezt az újságot.

Kíváncsi lennék, mi jut eszedbe a Széchenyi-bálról, voltál-e már valaha ilyen rendezvényen, s ha igen, akkor mit gondolsz róla. Ha nem voltál még, az sem baj: a Mikes Kelemen Főgimnázium diáktanácsa idén is megszervezi a bált: június 14-én 19 órától az árkosi kastélyban. Téged és párodat is szeretettel várnak a Széchenyi-korhoz illő ruháitokban. Lesz kaszinó, bálkirálynő és annak elrablása, párbaj, zenekar, keringő és palotás, de nem utolsósorban báli lakoma és még sok más is. További információkat a 0740 132 316-os telefonon vagy a vt_helga@yahoo.com e-mail címen találsz. Ugyanezen a címen lehet bejelentkezni június 7-ig. És ez volt a reklám helye. Felteszem a kérdést: Mit kellene elmondanom Neked ezzel a cikkel, és vajon mi érdekel Téged ebből az írásból? Mindenképp az, hogy mi, mikor és hol. Egy régi fotóval kiegészíthetném, és te örülnél: ,,Ni, az osztálytársam!"

De az, hogy 1994-ben Daragics Éva történelem-tanárnő kezdeményezésére szervezték meg először a Széchenyi-bált, csak téged érdekel, aki a második bekezdést is olvasni kezded. Akkor minden egyszerűbb volt — helyszín: a Mikes Kelemen Főgimnázium díszterme, zongora, tánc, szép ruhák, gyümölcsevés és kaszinó a német szakteremben. Fazakas Misi és Imre István, az iskola egykori diákjai vezették az estet, harmincöt-negyven vendég számára. A következő években is megszervezték, kibővítették a bál programját, és a helyszín a könyvtár kék terme volt. Sajnos, nem sikerült minden évben megszervezni, de annál örvendetesebb az, hogy 2006-ban volt, ki újra nekifogjon. És most húzz egy képzeletbeli vonalat: 2007 — helyszín: árkosi kastély, párbaj, bálkirálynő, zenekar... és még folytathatnám. Idén talán még több pompának örülhetnek a vendégek — de ez a pompa nem lenne, ha ’97-ben nincs díszterem és benne az első Széchenyi-bál, ha 2006-ban nincsenek diáktanácsosok, kik új életet adjanak neki, s ha 2008-ban nincsenek olyan DT-sek, akik továbbadják a már lassan hagyománnyá váló Széchenyi-bált, ha nem vagy te, aki tavaly is részt vettél, vagy idén először mész el, ha nincsenek azok az emberek, akik segítettek, és ma is segítenek.

Soós Réka

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-05-24: Világfigyelő - Farkas Réka:

A debreceni példa (Kampányban az MPP)

Nagyon bölcs és jó választást kívánt a sepsiszentgyörgyieknek Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere (felvételünk) az MPP csütörtöki kampányrendezvényén. A június elsejei választásoknak nemcsak az a tétje, hogy becsületes és jó polgármestert és tanácselnököt vá­lasszunk, hanem az is, hogy megmutatkozzék a különbség az egymással szemben álló szemléletek, mentalitások között — hangsúlyozta.
2008-05-24: Kovakő - diákmelléklet - x:

Hogy miért hallatod a hangodat?

...mert ma ismét felébredtél, s bár karikás szemek néztek vissza a tükörből, hál’ Istennek, most is lendületesen indult a nap. Gyors öltözés (mintha csak az egykori előadásban játszanál), s pillanatok alatt startra készen várakozol az előszobában. Két osztálytárssal és egy nehéz táskával az oldaladon elindulsz, hogy ma is beszélni tanulj. Útközben forgatod a nyelved, grimaszokat vágsz, melegíted az arcizmaidat.